Svako ko kuva sigurno je bar jednom preterao sa solju. Bilo da je u pitanju supa, sos ili povrće, dobra vest je da jelo ne mora da završi u kanti. Rešenje je jednostavno, brzo i gotovo sigurno ga već imate u frižideru.

U čemu je tajna

Tajna je u limunu - njegova kiselina balansira ukus i može znatno da ublaži preslano jelo. Samo nekoliko kapi dovoljno je da se ukus popravi, a jelo postane prijatnije i blaže. Osim što smanjuje osećaj slanoće, limun unosi i blagu svežinu, pa jelo često čak lepše.

Kako pravilno dodavati limun

Da biste izbegli novu grešku, limun uvek dodajte postepeno:

  • Iscedite nekoliko kapi u jelo.
  • Promešajte i probajte.
  • Po potrebi dodajte još malo.
Ne stavljajte krompir

Često se preporučuje da dodate krompir, ali on ne upija so u dovoljnoj meri da bi popravio ukus, posebno kod već presoljenih jela.

Važno je da ne preterate - previše limuna može promeniti aromu jela, pa je cilj pronaći balans. Ako nemate limun, kap-dve sirćeta može poslužiti kao zamena, ali limun je blaži i bolje se uklapa u većinu jela.

Ukoliko vas interesuje još kulinarskih saveta, ovde možete da pogledate kako da izmerite testeninu pre kuvanja.

Krstarica/Stvar ukusa/Aleksandra Malko