Većina ljudi testeninu soli odokativno, ali nova analiza stručnjaka pokazuje da upravo to najčešće uništava njen kvalitet. Da bi špageti ostali čvrsti, elastični i ukusni, voda mora biti pravilno posoljena – a tačan broj je 7 grama tj kafena kašičica soli na litar vode.

Ova količina ne poboljšava samo ukus, već i štiti mrežu glutena u testenini, što sprečava raspadanje i čini da skrob ostane pod kontrolom.

 Optimalno vreme kuvanja paste je oko 10 minuta, što obezbeđuje savršenu teksturu – ni previše tvrdu ni kašastu, takozvanu al dente.

Za one koji žele da jedu testeninu koja je laganija za stomak, postoji još jedan trik: ostavite je da se ohladi pre jela. Tako će se deo skroba pretvoriti u otporni skrob, koji se sporije vari i daje stabilniju energiju - baš kako je jedu i vrhunski sportisti.

Ukratko: 7 g soli, 10 minuta kuvanja, i po želji - kratko hlađenje. Testenina nikad neće biti bolja.

Pogledajte i kako da vam se testenina ne lepi, uz savet Gordona Remzija.

Krstarica/Stvar ukusa/Aleksandra Malko