Nema ništa lepše od tanjira domaće supe sa mekim, prozračnim griz knedlama koje plutaju po tanjiru. Međutim, njihova priprema ume da bude komplikovana - pogrešan odnos jaja i griza može da se knedle raspadanu odmah po ubacivanju u supu ili da budu tvrde kao kamen.

Tajna njihove savršene teksture krije se u pravom odnosu jaja i griza (gramaža 1:1), dodatku ulja i trunčici praška za pecivo, koji čine knedle gipkim, vazdušastim i stabilnim tokom kuvanja. Obavezno izostavite so u knedlama jer ona takođe utiče na strukturu knedli.

 Sastojci:

  • 1 srednje jaje (oko 50 g)
  • 50 g griza 
  • 1 kašika ulja (ili pola kašike masti za još mekše knedle)
  • prstohvat praška za pecivo
Savet za temperaturu

Supu krčkajte na laganoj vatri, jer ključanje može dovesti do raspadanja knedli.

Priprema:

1. Jaje blago promešajte viljuškom, ne mutite da postane penasto.

2. Dodajte griz, ulje i trunčicu praška za pecivo, pa nežno sjedinite u glatku, gustu, ali mekanu smesu.

3. Supu zagrejte do ključanja i posolite. Kašičicom oblikujte male, ovalne knedle i pažljivo ih spuštajte u ključalu supu.

4. Pokrijte i krčkajte 10 minuta dok se knedle ne udvostruče u veličini, zatim ostavite nekoliko minuta poklopljeno da postanu još mekše.

Pogledajte i naš trik za savršenu zapršku za sarmu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.