Bilo da kuvate špagete za brzinski ručak ili večeru za goste, precizno merenje testenine može vam uštedeti vreme, sprečiti rasipanje i obezbediti da svako dobije odgovarajuću porciju. Pošto testenina tokom kuvanja menja zapreminu i strukturu, važno je znati koliko testenine je potrebno da bi se dobila jedna porcija.

Zašto je važno meriti testeninu?

Kada se skuva, testenina nabubri, omekša i uveća zapreminu. Zbog toga se ne možete oslanjati na vizuelnu procenu pre kuvanja. Preporučena porcija kuvane testenine iznosi oko pola čaše, ali se u praksi najčešće služi duplo više - otprilike jedna puna šolja po osobi. Znajući to, lako možete izračunati koliko sirove testenine treba pripremiti za željeni broj ljudi.

Tri jednostavna načina za merenje testenine

U zavisnosti od oblika testenine, možete koristiti jedan od sledećih metoda:

1. Merenje kuhinjskom vagom

Najpouzdaniji način je merenje na vagi. Dovoljno je da izdvojite količinu koja odgovara porciji i izmerite je na digitalnoj vagi. Ovaj metod je idealan za sve vrste testenine.

2. Merenje šakom za duge testenine

Za špagete, lingvine i slične vrste dovoljno je da zahvatite testeninu između palca i kažiprsta. Prečnik tog snopa treba da bude približne veličine velikog metalnog novčića (od 20 dinara), što odgovara jednoj porciji.

3. Korišćenje posebnog merača

Postoje i alatke sa otvorima različitih veličina, namenjene baš za merenje dugih testenina. Svaki otvor predstavlja jednu ili više porcija. Neke varjače takođe imaju rupu predviđenu za meru od jedne porcije.

Ako niste sigurni koliko testenine da skuvate

bolje je pripremiti koju porciju više. Testenina se lako podgreva i lepa je čak i sledećeg dana, dok manjak u tanjirima može pokvariti raspoloženje i domaćinu i gostima.

Kako meriti različite oblike testenine?

Različiti oblici imaju različitu gustinu i zapreminu, pa se mere na specifičan način.

Kratka testenina

Pene, rigatoni i slične vrste najbolje je meriti vagom. Oko 90 g testenine je dovoljno za jednu porciju. 

Duga testenina

Špagete, rezanci i fetućini se najbolje mere šakom, pomoću merača, a mogu se izmeriti i na vagi pre kuvanja.

Kako odrediti porciju testenine prema težini?

Testenine se različito ponašaju tokom kuvanja, pa su orijentacione mere sledeće:

Sveža testenina: Zbog veće vlažnosti manje povećava zapreminu tokom kuvanja. Idealna porcija je 85–115 g po osobi.

Suva testenina: Najčešća vrsta u prodavnicama. Standardna porcija iznosi oko 90 g.

Punjena testenina (ravioli, tortelini): Zbog punjenja je potrebna veća gramaža - oko 150 g po osobi.

Saznajte kako da se testenina ne lepi? Uz ovaj savet Gordona Remzija uvek će ispasti savršeno.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.