Sastojci:

  • 150 ml vode (sobne temperature)
  • 1 kašičica soli 
  • na vrh noža suvog kvasca
  • 250 g brašna tip 00

Priprema:

Ako ste ikada pokušavali da kod kuće napravite picu kao iz picerije, znate da je najveći izazov – testo. Nadev je stvar ukusa i mašte, ali korica je ono što picu čini pravom. Tanka sredina, mehurićasti i rumeni rubovi, lagana tekstura i miris koji podseća na profesionalne rerne – to je ono po čemu se prepoznaje prava napolitanska pica.

Ovo testo zahteva malo strpljenja, ali rezultat je vredan svakog minuta. Idealno je za vikend spremanje – zamesite uveče, a pečete sutradan.

Saveti:

- Koristite isključivo brašno tip 00 – daje najbolju teksturu.

- Testo voli vreme – što duže odstoji, biće lakše i ukusnije.

- Rerna mora biti maksimalno zagrejana – to je ključ hrskavih rubova.

- Ne pretrpavajte picu nadevom – originalna napolitanska pica je jednostavna.

U veću posudu sipajte vodu i dodajte malo soli. Mešajte rukom dok se so potpuno ne rastvori. U rastvorenu vodu dodajte prstohvat suvog kvasca i blago promešajte. Postepeno dodajte brašno – šaku po šaku – i sve vreme mešajte rukom. Kada smesa postane gusta, prebacite je na pobrašnjenu površinu i nastavite da mesite dok testo ne postane glatko i elastično, i ne prestane da se lepi za prste.

Vratite testo u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da narasta na sobnoj temperaturi oko 2 sata. Nakon toga, testo premesite, podelite na loptice i ostavite da odmara još 6 sati na sobnoj temperaturi ili ga stavite u kesu sa dovoljno prostora i ostavite u frižider.

Ako testo stoji u frižideru, na dan pečenja ga izvadite barem sat vremena ranije da se vrati na sobnu temperaturu.

Uključite rernu na najjaču temperaturu (najmanje 250°C), zajedno sa plehom u kojem ćete peći picu. Neka se sve zagreva najmanje 45 minuta do sat vremena. Razvucite testo rukama (ne oklagijom!) da sredina ostane tanka, a rubovi vazdušasti. Stavite testo na papir za pečenje, dodajte nadev po želji, i spremite se za brzo pečenje. Izvadite užareni pleh, brzo prenesite picu sa papirom i vratite u gornji deo rerne. Pecite oko 5–10 minuta, dok se rubovi lepo ne podignu i ne dobiju tamnije, pečene tačke.

Bonus video

00:51
recept za brzu picu iz tiganja Izvor: instagram/cookistwow