Sastojci:

Za testo:

  • 320 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 7 g instant kvasca
  • 500 g brašna
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat kukuruznog brašna, za posipanje pleha

Za fil:

  • maslinovo ulje, za premazivanje
  • 1 čen belog luka, vrlo sitno iseckan
  • 125 g sosa za picu
  • 230 g rendanog kačkavalja
Kako da zamrznete testo za picu?

Ovaj recept daje dovoljno testa za dve pice prečnika 30 cm, ukupno nešto manje od 900 g. Nakon što testo za picu naraste i podelite ga na pola, možete zamrznuti jednu od loptica testa da biste kasnije napravili picu. Ili možete jednostavno zamrznuti obe loptice testa odvojeno. Lagano premažite sve strane loptice testa uljem. Stavite lopticu testa u pojedinačne kese sa zatvaračem i čvrsto zatvorite, istisnuvši sav vazduh. Zamrznite do 3 meseca. Da biste odmrznuli, stavite zamrznuto testo za picu u frižider na oko 8 sati ili preko noći. Kada ste spremni za pravljenje pice, izvadite testo iz frižidera i ostavite da odstoji 1 sat na pultu. Zagrejte rernu i nastavite sa korakom 5, pritiskajući testo da biste ispustili vazduh ako je potrebno.

Recept za savršeno domaće testo za picu:

Kako biste napravili domaće testo za picu, umutite toplu vodu, šećer i kvasac mikserom sa kukom za testo. Poklopite i ostavite da odstoji 5 minuta. Dodajte brašno, maslinovo ulje i so. Mutite na srednjoj brzini 2 minuta, dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude. Držite testo u mikseru i mutite dodatnih 5 punih minuta ili mesite ručno na blago pobrašnjenoj površini 5 punih minuta. Ako testo postane previše lepljivo tokom procesa mešenja, pospite 1 kašičicu brašna po testu ili po radnoj površini.

Nakon mešenja, testo bi trebalo da bude malo mekano. Probodite ga prstom — ako se polako vrati unazad, spremno je. Lagano podmažite veliku posudu uljem. Stavite testo u posudu, okrećući ga da biste premazali sve strane uljem. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom, plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom. Ostavite testo da narasta na sobnoj temperaturi 60–90 minuta ili dok se ne udvostruči.

Zagrejte rernu na 246°C. Ostavite je da se zagreva najmanje 15–20 minuta dok oblikujete picu. Lagano podmažite pleh za pečenje uljem. Lagano pospite kukuruznim brašnom, što kori daje dodatnu hrskavost i ukus. Kada je testo spremno, pritisnite ga da biste ispustili mehuriće vazduha. Podelite testo na pola. Ako ne pravite 2 pice, zamrznite polovinu testa za drugi put. Na blago pobrašnjenoj radnoj površini, koristeći pobrašnjene ruke ili oklagiju, spljoštite testo u disk.

Stavite ga na pripremljeni pleh i rastegnite i spljoštite disk u krug prečnika 30 cm, debljine oko 1,2 cm. Ako se testo stalno skuplja dok pokušavate da ga rastegnete, prestanite sa tim što radite, lagano ga pokrijte 5-10 minuta, a zatim pokušajte ponovo. Kada ga oblikujete u krug prečnika 30 cm, podignite ivicu testa da biste napravili ivice. Stisnite ivice da biste napravili obod.

Lagano pokrijte testo plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok pripremate fil za picu. Prstima utisnite udubljenja na površini testa da biste sprečili stvaranje mehurića. Lagano premažite maslinovim uljem površinu. Pospite seckanim belim lukom, zatim premažite sa 125 g sosa za picu i pospite rendanim kačkavaljem. Dodajte dodatne prelive po izboru i pecite 13–15 minuta ili dok kora ne porumeni. Isecite vruću picu i odmah servirajte. Možda ćete želeti da isprobate i originalni italijanski recept za testo za picu.

Pročitajte recept za najbolje brzinsko testo za picu

BONUS VIDEO

Kako da oblikujete testo Izvor: Kako da oblikujete testo

StvarUkusa