Sastojci:
- 7 g (2 kašičice) instant suvog kvasca
- 480 ml tople vode
- 4 kašike maslinovog ulja plus dodatno za premazivanje (oko 2-3 kašike)
- 780 g brašna za hleb
- 1,5 kašičica šećera
- 1,5 kašičica kuhinjske soli
Recept za domaći somun:
Kako biste napravili domaći somun, stavite testo u namazanu posudu, pokrijte vlažnom krpom ili providnom folijom i ostavite da naraste 60-90 minuta, dok se ne udvostruči. Lagano pobrašnite radnu površinu. Podelite testo na 12 jednakih delova. Ako želite da odvojite vreme, možete oblikovati kuglice i staviti ih na pleh ili dasku prekrivenu vlažnom krpom da odstoje nekoliko minuta, pre pečenja. Uzmite jednu od kuglica testa i razvaljajte je u oblik lepinje, prečnika oko 19 cm i debljine ½ cm.
Premažite ili poprskajte tiganj srednje veličine sa malo ulja i stavite na srednje jaku vatru da se zagreje. Izmesite somun napred-nazad nekoliko puta u rukama da biste uklonili višak brašna, a zatim stavite ga u tiganj. Pecite oko 60-90 sekundi, dok se ne počnu pojavljivati mehurići. Zatim okrenite i pecite još jedan minut. Ponovite postupak sa ostalim somunima. Složite ih na tanjir i prekrijte kuhinjskom krpom da ostanu topli dok ne budete spremni za serviranje. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i somun punjen šunkom i sirom.
Pročitajte i kako se pravi somun sa sosom od pečene crvene paprike
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade