Sastojci:

  • 7 g (2 kašičice) instant suvog kvasca
  • 480 ml tople vode
  • 4 kašike maslinovog ulja plus dodatno za premazivanje (oko 2-3 kašike)
  • 780 g brašna za hleb
  • 1,5 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica kuhinjske soli
Prvo pripremite testo:

Stavite kvasac u posudu i dodajte toplu vodu. Promešajte i ostavite 5 minuta, dok se pena ne pojavi na površini vode. Dodajte maslinovo ulje, brašno, šećer i so u smesu sa kvascem. Umesite testo mikserom sa kukom za testo ili rukama, dok se ne sjedini. Kada se sjedini, mesite testo 10 minuta mikserom sa kukom za testo ili ručno. Smesa će biti prilično lepljiva, pa ako mesite ručno, dobra je ideja da premažete ruke i radnu površinu sa malo maslinovog ulja kako biste sprečili lepljenje.

Recept za domaći somun:

Kako biste napravili domaći somun, stavite testo u namazanu posudu, pokrijte vlažnom krpom ili providnom folijom i ostavite da naraste 60-90 minuta, dok se ne udvostruči. Lagano pobrašnite radnu površinu. Podelite testo na 12 jednakih delova. Ako želite da odvojite vreme, možete oblikovati kuglice i staviti ih na pleh ili dasku prekrivenu vlažnom krpom da odstoje nekoliko minuta, pre pečenja. Uzmite jednu od kuglica testa i razvaljajte je u oblik lepinje, prečnika oko 19 cm i debljine ½ cm.

Premažite ili poprskajte tiganj srednje veličine sa malo ulja i stavite na srednje jaku vatru da se zagreje. Izmesite somun napred-nazad nekoliko puta u rukama da biste uklonili višak brašna, a zatim stavite ga u tiganj. Pecite oko 60-90 sekundi, dok se ne počnu pojavljivati mehurići. Zatim okrenite i pecite još jedan minut. Ponovite postupak sa ostalim somunima. Složite ih na tanjir i prekrijte kuhinjskom krpom da ostanu topli dok ne budete spremni za serviranje. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i somun punjen šunkom i sirom.

Pročitajte i kako se pravi somun sa sosom od pečene crvene paprike

BONUS VIDEO

Recept za originalnu italijansku fokaču Izvor:  Recept za originalnu italijansku fokaču

StvarUkusa