Sastojci:

  • 380 g brašna
  • 1,5 kašičice fine morske soli
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 5 kašika putera, omekšanog
  • 240 ml vrele vode, ili po potrebi
Savet plus

Složite tople tortilje umotane u suvu kuhinjsku krpu. Kada se ohlade, prebacite ih u torbu sa patentnim zatvaračem da se ne osuše. Uživajte.

Recept za vazdušaste domaće tortilje:

Kako biste napravili ove tortilje, prvo u velikoj posudi umutite brašno, so i prašak za pecivo. Dodajte omekšali puter i rukama umešajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu. Mešajući rukama, malo po malo sipajte toplu vodu u testo. Ukapajte malo vode, a zatim mesite i ponovo dodajte još vode ako je potrebno, da formirate lepljivu kuglu testa koja se povlači od ivica posude.

Zatim prenesite testo na čistu radnu površinu. Mesite 5 minuta dok ne postane mekano, elastično i glatko (testo će postati manje lepljivo dok mesite). Lagano nauljite lim za pečenje i list plastične folije. Odsecite loptice od testa (veličine loptice za golf), svaku uvaljajte u lopticu na pultu. Stavite loptice od testa na nauljeni pleh i prekrijte nauljenom plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 20-30 minuta.

Prethodno zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri dok ne bude baš vruć. Lagano pobrašnite radnu površinu. Stavite jednu kuglu testa preko površine, pospite je brašnom i lagano prstima poravnajte. Mesite oklagijom tako svaku kuglicu, dok ne dobijete oko vrlo tanak krug prečnika 25 cm.

Pecite na vrelom tiganju oko 20-30 sekundi po strani dok se ne stvore mehurići na površini zlatno-smeđe boje, a zatim okrenite i pecite još 20 sekundi. Možda ćete želeti da napravite i domaći burito sa mesom.

Pročitajte kako se prave pileće enčilade sa zelenom papričicom

BONUS VIDEO

Recept za tortilje od šargarepe koje imaju samo tri sastojka Izvor: Recept za tortilje od šargarepe koje imaju samo tri sastojka

StvarUkusa