Sastojci:

Za koru:

  • 470 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 240 g putera
  • 60 ml hladne vode

Za fil:

  • 2 kašike ulja
  • 1 crni luk sitno seckan
  • 3 čena belog luka vrlo sitno naseckana
  • 360 g iseckanog mladog luka
  • 180 g graška
  • 60 g seckanog vlašca
  • 1 kašika seckane mirođije
  • 1 kašika seckane majčine dušice
  • rendana korica od 1 limuna
  • 6 velikih jaja
  • 470 ml punomasnog mleka
  • 470 g pavlake za kuvanje
  • 180 g rendanog kačkavalja
  • 1 ½ kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
Zašto je korisno jesti mladi luk?

Mladi luk je vrlo bogat vitaminom K, koji je važan za zdravlje kostiju. Sadrži i vitamin C, koji ima svojstva antioksidansa. Bogat je folatima i niskokaloričan.

Recept za jeftinu proleću pitu sa mladim lukom:

Kako biste napravili ovu pitu, prvo napravite pitu. U činiji pomešajte 240 g brašna i so. Mešajte dok se so ne umeša u brašno. Dodajte puter pa mutite mikserom na maloj brzini. Dodajte preostalo brašno i mešajte dok se ne sjedini. Sipajte hladnu vodu i mutite dok se testo ne sjedini. Prebacite testo na čistu površinu. Umesite ga u kuglu, a zatim spljoštite u disk. Umotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider da se ohladi oko 1 sat ili preko noći.

Poprskajte uljem unutrašnju stranu prstena od kalupa za pečenje. Stavite prsten na pleh obložen papirom za pečenje. Kada se testo ohladi, pospite čistu površinu brašnom. Odmotajte testo iz plastične folije i stavite ga na pobrašnjenu površinu. Razvaljajte ga u krug. Ako testo postane previše mekano i lepljivo, stavite ga u zamrzivač da se ohladi na nekoliko minuta.

Presavijte testo na četvrtine. Stavite ugaoni deo četvrtine preklopa u sredinu prstena, a zatim rasklopite testo. Podignite ivice testa tako da se uvuku u prsten. Nežno pritisnite testo na donje ivice prstena i na ivice posude. Stavite pleh sa prstenom u frižider da se hladi 20 minuta.

Zagrejte rernu na 162 stepena C. Kada se testo ohladi, obložite unutrašnju stranu prstena papirom za pečenje. Stavite pleh u rernu da se kora peče 30-40 minuta. Kada je kora gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Ostavite na stranu, pa pripremite fil. Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri.

Dodajte u maslinovo ulje. Kada se tiganj zagreje, dodajte luk i beli luk. Dinstajte dok luk ne postane providan, a zatim dodajte mladi luk. Začinite sa ¼ kašičice soli i crnog bibera. Pržite oko 5 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi.

U velikoj činiji umutite jaja. Dodajte mladi luk i luk, grašak, vlašac, mirođiju, majčinu dušicu, limunovu koricu, punomasno mleko, pavlaku, kačkavalj, so i biber. Mešajte dok se sve dobro ne sjedini pa sipajte u koru.

Stavite pitu u rernu na 162˚C i pecite oko 1 sat 35 minuta do 1 sat 45 minuta. Kada je gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi isecite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i pitu sa jajima i spanaćem.

Pročitajte kako se pravi jednostavna pita sa tikvicama

BONUS VIDEO

Brze pitice sa sirom Izvor: Brze pitice sa sirom

StvarUkusa