Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 2 mlada luka
  • 4 jajeta
  • 300 ml mleka
  • 300 g krem sira
  • 100 g kačkvalja
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 veza mirođije
  • 20 ml ulja
  • so i biber po ukusu
Zašto je korisno da jedete tikvice:

Tikvice su vrlo zdrave i korisne za organizam zbog svojih nutritivnih svojstava. Sadrže rastvorljiva vlakna koja pomažu da pokrenete probavni sistem, kao i nerastvorljiva vlakna koja hrane dobre bakterije u crevima, koje posledično proizvode masne kiseline, a one opet smanjuju upalne procese u organizmu i ublažavaju simptome nekih oboljenja probavnog sistema. Pored toga, vlakna utiču da nivo šećera i holesterola u krvi bude u granicama normale. Sadrže vitamin A, K, C, kao i kalijum, mangan i magnezijum.

Recept za pitu sa tikvicama i lukom:

Za ovu pitu iseckajte tikvice, mladi luk i mirođiju. Stavite ih u pleh, posolite i dodajte maslinovo ulje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, 20 minuta.

U činiji umutite jaja sa krem sirom, dodajte mleko, brašno sa praškom za pecivo, so, biber i mirođiju.

Kada se tikvice ohlade, dodajte ih u dobijenu smesu. Promešajte i sipajte u tepsiju. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, 25 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i domaće pite s mesom po pekarskom receptu.

Pročitajte i kako se pravi čizburger pita

BONUS VIDEO

Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi Izvor: Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi

StvarUkusa