Čulima vida i sluha koji primaju i obrađuju digitalne informacije sa interneta sada se pridružuje i čulo ukusa. Naime, naučnici sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru osmislili su poseban uređaj koji može da oponaša određene ukuse virtuelne hrane. Korisnici pravu predstavu o određenim ukusima dobijaju električnom i toplotnom stimulacijom jezika. Na taj način signali aktiviraju receptore za slano, slatko, kiselo ili gorko. Kombinacijom različitih stimulacija reporodukuje se ukus.

Sprovedeni eksperimenti su pokazali da kiseo, slan i gorak ukus nastaje uz pomoć električne stimulacije, dok osvežavajući, pikantan i sladak ukus nastaju putem toplotnih stimulacija.

Naučnici smatraju da se ovaj uređaj za simulaciju ukusa može naći primeni u industriji video igara. Na primer, ukoliko se postignu dobri rezultati i ostvare zadati ciljevi, igrač može da oseti sladak ili osvežavajući ukus mentola. Ukoliko igrač izgubi aktiviraće se gorak ukus. 

Simulator ukusa može imati i primenu u zdravstvu. Naime, dijabetilčari mogu zadovoljiti svoju potrebu za slatkim ukusom bez negativnih posledica po zdravlje. Oboleli od raka mogu da poboljšaju čulo ukusa oštećeno nakon hemoterapije.

Međutim, četiri glavna ukusa čine samo deo kompleksnog procesa. Miris i tekstura igraju takođe važnu ulogu u osećaju ukusa, a naučnici tek planiraju da tim segmentima obogate svoje otkriće.