Nova američka studija kaže da se zavisnost za hranom tako može izlečiti, čak i kada je duboko ukorenjena. Mozak može da nauči da voli zdravu hranu, kaže profesorka Susan B. Roberts s bostonskog univerziteta, autorka studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrition&Diabetes.

Stručnjaci su u studiju uključili 13 pacijenata s prekomernom težinom, od kojih je njih osam bilo uključeno u posebni program za gubitak telesne težine. Prepisan im je režim s visokim udelom belančevina, a niskim ugljenih hidrata, ali ni u jednom trenutku nisu smeli da budu gladni jer upravo u tim trenucima zavisnost preuzima stvar i nezdrava hrana postaje atraktivna.

Pogledajte i Pet trikova za pripremu zdravije hrane

Kada im je skeniran mozak nakon šest meseci, pokazale su se promene u centru za nagrađivanje i zavisnost, a rezultati su pokazali da se pojavila povećana želja za zdravom niskokaloričnom hranom. Istovremeno, centar je pokazao smanjenu osetljivost na nezdravu hranu s puno kalorija.

Iako stručnjaci smatraju da je vrlo teško promeniti prehrambene navike i izgubiti težinu jednom kada se ljudi "navuku" na nezdravu hranu, studija zaključuje da se mozak može naučiti da traži i voli zdravu hranu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: 24sata.rs