Nova američka studija kaže da se zavisnost za hranom tako može izlečiti, čak i kada je duboko ukorenjena. Mozak može da nauči da voli zdravu hranu, kaže profesorka Susan B. Roberts s bostonskog univerziteta, autorka studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrition&Diabetes.
Stručnjaci su u studiju uključili 13 pacijenata s prekomernom težinom, od kojih je njih osam bilo uključeno u posebni program za gubitak telesne težine. Prepisan im je režim s visokim udelom belančevina, a niskim ugljenih hidrata, ali ni u jednom trenutku nisu smeli da budu gladni jer upravo u tim trenucima zavisnost preuzima stvar i nezdrava hrana postaje atraktivna.
Pogledajte i Pet trikova za pripremu zdravije hrane
Kada im je skeniran mozak nakon šest meseci, pokazale su se promene u centru za nagrađivanje i zavisnost, a rezultati su pokazali da se pojavila povećana želja za zdravom niskokaloričnom hranom. Istovremeno, centar je pokazao smanjenu osetljivost na nezdravu hranu s puno kalorija.
Iako stručnjaci smatraju da je vrlo teško promeniti prehrambene navike i izgubiti težinu jednom kada se ljudi "navuku" na nezdravu hranu, studija zaključuje da se mozak može naučiti da traži i voli zdravu hranu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: 24sata.rs
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus