U jednoj od prvih studija ove vrste, dve grupe dobrovoljaca (po 20) iz potpuno različitih delova sveta „zamenile su ishranu“, a rezultati su bili zapanjujući.
Amerkanci su zamenili hamburgere za sočivo kada su se menjali sa Afrikancima koji su zauzvrat morali da usvoje njihove prehrambene navike.
Istraživanje Kraljevskog koledža u Londonu imalo je za cilj da otkrije kako bi ishrana bogata vlaknima mogla da utiče na rizik za dobijanje raka creva.
Promena je bila zapanjujuća.
Za svega dve nedelje Amerikanci su prepolovili rizik za dobijanje raka creva, dok su žitelji Afrike svoj udvostručili.
Rak creva svake godine ubije 600.000 osoba širom sveta i smatra se da je ona bolest modernog društva jer ljudi u razvijenim zemljama konzumiraju puno crvenog i industrijski obrađenog mesa a malo vlakana.
Evo šta su jeli:
Američka ishrana uključivala je goveđe kobasice i palačinke za doručak, hamburger i pomfrit za ručak i rolat od mlevenog mesa i pirinač za večeru.
Afrička dijeta uključivala je spanać i crvenu papriku za doručak, prženi krompir i mango za ručak i paradajz i sočivo za večeru.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Kolač od hleba i jabuka sa kremom i suvim grožđem
Ćufte zapečene sa kačkavaljem
Goveđa čorba sa povrćem
Pita sa zeljem za post na vodi
Štanglice od čokolade i kikirikija