Većina pušača poželi posegne za cigaretom čim završe s obrokom. Neki to rade jer žele da pomognu hrani da se brže svari, ali nisu svesni koliko štete nanose svom organizmu s ovom navikom.

Naime, cigareta posebno iritira creva, ali i ostatak sistema za varenje koji tada utiče na celo telo. Nikotin iz cigarete veže se za kiseonik u krvi jer se nakon jela, kada probavni sistem radi punom parom, lakše apsorbira.

Pogledajte i Zdrava hrana koja čisti pluća pušača

Zbog toga pušenje nakon jela može uzrokovati čitav niz teških problema u probavnom sistemu, od iritacije do ozbiljnih bolesti. Ljudi koji boluju od ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnog kolona trebalo bi da izbegavaju pušenje u širokom luku, a oni koji su pušači obavezno bi trebalo odreći cigarete nakon jela jer pušenje dodatno pogoršava simptome njihovih bolesti i otežava probavu.

Brojna istraživanja pokazala su da je pušenje nakon jela 10 puta gore od "normalnog". Tačnije, jedna popušena cigareta ima učinak kao njih 10. Zato nakon obroka pričekajte minimalno pola sata pre nego što zapalite cigaretu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna