Svake godine, sredinom oktobra, Kikinda postane na nekoliko dana centar Evrope i to zahvaljujući jednoj zdepastoj, pomalo i nezgrapnoj biljci - ludaji.

Na bivšim južnoslovenskim prostorima ona je znana još kao tikva, bundeva, misirača, ali samo u ovom delu Vojvodine zovu je ludajom.

Sve je krenulo još u davnoj prošlosti kada su ljudi, da bi opisali koliko je Kikinda ravna, govorili: "Popneš se na ludaju i vidiš Kekendu". Postojala je izreka, a onda je grupa entuzijasta 1986. napravila prve Dane ludaja. Tih početnih nekoliko godina radilo se o lokalnoj svetkovini, koja je svakog sledećeg održavanja prerastala okvire najvećeg severnobanatskog grada, da bi krajem 90-ih prošlog veka, postala bitna srednjoevropska svečanost. A na Danima ludaje Lale, i sada ne samo oni, se nadmeću čija je ludaja najduža i najteža.

Osim nadmetanja u veličini ludaje, velika pažnja biće posvećena i već tradicionalnom dečjem karnevalu. Jedno veče biće posvećeno Đuri Jakšiću, a tu je i izložba naivne umetnosti autora iz Kovačice. Na danima ludaje biće organizovana i sportska takmičenja, kao i koncerti Vlada Georgieva i Ane Bebić i benda Zemlja gruva.