Tokom prve analize naučnici iz Kanade su pregledali 12 kliničkih ispitivanja koja upoređuju efekat konzumacije ili izbegavanje orašastih plodova u ishrani kod osoba sa dijabetesom.
Otkriveno je da konzumacija orašastih plodova dva puta dnevno znatno regulišu nivo šećera u krvi.
Tokom druge analize, učestvovalo je čak 2.226 ljudi koji imaju srčanih oboljenja, dijabetesa ili su preživeli šlog.
Pogledajte i Namirnice koje čuvaju zdravlje ženama
Utvrđeno je da su oni koji jedu više oraha u znatno boljem zdravstvenom stanju od onih koji to ne čine.
Konzumacijom oraha reguliše se ne samo nivo šećera u krvi, već i trigliceridi.
Inače, iako orašasti plodovi sadrže dosta kalorija i masti, a učesnici ovih ispitivanja su jeli skoro pola šolje na dan, oni se nisu uopšte gojili.
Eksperti veruju kako kombinacija zdravih masti, antioksidanata i minerala u orasima, lešnicima, badeima i drugim orašastim plodovima, mogu izuzetno da poboljšaju vaše zdravlje, piše womenshealthmag.com.
Evo još jednog razloga da češće uživate u hrskavim plodovima.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem