Resveratol, materija koja se nalazi u crnom vinu, grožđu, kakaou i u orašastim plodovima, ima antiupalna svojstva koja mogu sprečiti smanjenje gustine kostiju, piše Dejli mejl.
Danski naučnici su došli do otkrića koje pokazuje neverovatan uticaj resveratola na zdravlje kostiju.
Pogledajte i Najbolje i najgore namirnice za kosti
"Naše istraživanje pokazuje da resveratol stimuliše proizvodnju ćelija kostiju", kaže doktorka Meri Jul Erstrup koja je bila deo tima istraživača.
U studiji je učestvovalo 66 muškaraca srednjih godina, koji pate od metaboličkog sindroma. Oni su 16 nedelja uzimali dozu od 500 mg ili 75 mg resveratola ili palcebo. Kod osoba koje su uzimale visoku dozu resveratola, zabeleženo je povećanje gustine kostiju kičme za 2,6 procenata.
Naučnici se slažu da su rezultati obećavajući, ali da su neophodna dodatna istraživanja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Pasta sa šampinjonima i prazilukom u belom vinu
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom