Ranija istraživanja su pokazala da ako zdraviju hranu stavimo da nam bude u nivou očiju ili ako je posebno označimo, češće ćemo se odlučivati za zdravije obroke.
Dugoročnija studija na tu temu je sprovedena u okviru Opšte bolnice u Masačusetsu. Naime, istraživači su dve godine raspoređivali hranu u bolničkom restoranu. Na zdravije namirnice su lepili zelene nalepnice, na namirnice koje imaju dosta kalorija i zasićenih masti zalepljene su crvene nalepnice, dok je hrana umerenih karakteristika bila označena žutom bojom. Namirnice su raspoređene na taj način da su one sa zelenom oznakom uvek bile dostupnije.
U prvih šest meseci eksperimenta, prodaja namirnica sa zelenom nalepnicom je značajno porasla, dok je opala prodaja manje zdrave hrane, naročito one označene crvenom bojom.
"Ukoliko kolače stavite na najvišu policu verovatno ćete se ređe odlučiti za njih za vreme užine. S druge strane, ako vam je šargarepa na dohvat ruke, pre ćete izabrati zdravo povrće nego nezdrave grickalica koje stoje u fioci frižidera", izjavila je En Torndike, autor sprovedene studije.
Zato, ukoliko se odlučite da iz korena menjate svoje navike u ishrani, počnite sa reorganizacijom hrane u frižideru.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem