Ako i vas, kao većina osoba, muči problem prekomerne težine, sigurno ste već isprobali brojne mogućnosti mršavljenja. No nije lako pronaći onu koja će odgovarati upravo vama i pružiti zadovoljavajući rezultat.

Predstavljamo vam šest delotvornih strategija kojih bi trebalo da se pridržavate radi postizanja i održavanja idealne težine.

1. Budite odlučni i istrajni

Postizanje idealne težine zahteva koncentraciju, vreme i trud. Budite sigurni da ste spremni za korenite promene i da se ne dvoumite oko svojih razloga. Niko drugi ne može da vas natera na to, morate sami želeti i moći. Pritisci iz okoline često postižu suprotne efekte.

Promena životnih navika i ishrane zahteva fi zičku, ali i psihičku snagu i izdržljivost, pa se pobrinite da ranije rešite sve druge značajne probleme koji bi mogli da vas odvuku u smeru suprotnom od mršavljenja. „Tajming” je ključ uspeha, morate biti u formi kako biste se izborili sa svim izazovima.

2. Tražite podršku okoline

Jedino sami sebi možete da pomognete u mršavljenju, samim tim sami snosite odgovornost za svoje ponašanje. Naravno, to ne znači da sve morate da radite sami, tražite podršku sredine u kojoj radite, svojih prijatelja i porodice, ali birajte osobe za koje ste sigurni da vam žele samo dobro i koje su spremne da vas ohrabre i podstaknu kada se pokolebate.

Idealnu podršku pružiće vam neko ko je u stanju da strpljivo sluša vaša razmišljanja o teškoćama mršavljenja ili, još bolje, neko ko će vežbati zajedno s vama. Strucnjaci predlažu i druženje, zajednički fitnes, i komunikaciju s nekim ko ima isti cilj – smršati, jer udvoje je sve lakše!

3. Postavite sebi realan cilj

Budite realni u vlastitim očekivanjima vezanim za nove navike u ishrani i stilu života. Gubitak težine je dugotrajan i spor proces pa je najbolje postaviti sebi za cilj gubitak jednog kilograma nedeljno. Za postizanje tog rezultata, potrebno je sagoreti 500 do 1.000 kalorija dnevno kroz niskokaloričnu dijetu i redovno vežbanje.

Veći gubitak težine znači gubitak tečnosti iz organizma i mišićne mase, a ne isključivo gubitak masti. Postavite nedeljne i mesečne ciljeve i pratite vlastiti napredak. Dobro je ciljeve u formi brojki zameniti opštim ciljevima poput zdrave ishrane i zdravijeg načina života, ali neka oni budu tačno odreoeeni, merljivi i ostvarivi, npr. šetnja od 30 minuta pet dana u nedelji.

Pratite šta i kako jedete i vodite evidenciju, konsultujte lekara o doz voljenom gubitku težine koji neće ugroziti vaše zdravlje, a dobro je posetiti nutricionistu ili drugu kvalifi kovanu osobu koja će moći da odgovori na vaša pitanja.

4. Uživajte u zdravoj ishrani

Tečni obroci, tablete za mršavljenje i neobične prehrambene kombinacije nisu način dugoročnog kontrolisanja i regulisanja težine. Zato, naučite da jedete zdravo i raznoliko. Jedan od načina smanjenja unosa kalorija je veća konzumacija biljnih namirnica – voća, povrća i integralnih žitarica. Kontrola unosa kalorija je znatno lakša ako se usredsredite na smanjenje unosa masnoća.

Vremenom će sigurno doći do promena u željenom kalorijskom unosu, bilo da ste stalno gladni, bilo da ste postigli željenu telesnu težinu i ne želite dalje da gubite na težini.

Dijete s vrlo niskim unosom kalorija, dugoročno gledano nisu zdrave. Manje od 1.200 kalorija dnevno za žene i manje od 1.400 za muškarce ne preporučuje se, jer tako preuzimate rizik nedovoljnog unosa hranljivih materija neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Kako bi se izbegle takve greške, najbolje je da se konsultujete s nutricionistom koji će moći da proceni vaše mogućnosti, ali i da vam preporuči najzdraviji i najdelotvorniji način mršavljenja.

5. Postanite i ostanite aktivni

Sama dijeta može da dovede do gubitka telesne težine, ali uz svakodnevnu 30-minutnu brzu šetnju učinak se udvostručuje. Konačni cilj vežbanja jeste da se sagori više kalorija, ali je korisno i za vaše zdravlje i opšte stanje organizma.

Sagorevanje kalorija zavisi od učestalosti, trajanja i intenziteta vežbi, a većina ljudi je sklonija areobnim vežbama koje duže traju ali su slabijeg intenziteta. Klasično vežbanje u teretani pogodno je za nadoknadu mišićne mase do čijeg gubitka nužno dolazi kod držanja dijete, a budući da upravo mišićno tkivo spaljuje najviše kalorija, mišićna masa je jedan od ključnih faktora održavanja zdrave težine. Što više mišića imate, u mogucnosti ste da više kalorija sagorite.

Ako tek planirate da počnete s vežbama, prilagodite ih svojim mogućnostima. Krenite lagano i vremenom povećavajte i trajanje i opterećenje. Šetnje su idealan početak, a zatim slede plivanje, vožnja bicikla, trčanje i ples.

6. Promenite stil života

Nije dovoljno zdravo da se hranite i vežbate nekoliko nedelja ili nekoliko meseci. Te  navike moraju da postanu sastavni deo vašeg života. Klonite se svega što vas je dovelo do prekomerne težine.

Morate da se zapitate jedete li isključivo kad ste gladni ili vas na to navode ljutnja, nervoza, dosada, depresija i stres? Jedete li prebrzo? Da li svaki put pojedete sve što imate na tanjiru? Jedete li dok gledate TV?

Ako su odgovori potvrdni, u klopci ste s rizikom nepotrebnog „prejedanja”! Osmislite svoju strategiju jer priznati greške u ishrani nije dovoljno i ne očekujte promene preko noći!

Pristupite mršavljenju kao vašem projektu – studiozno i planski. Očekujte i posustajanje i povremeno kršenje novog režima ishrane i života, ali ništa od navedenog nije razlog potpune predaje i odustajanja. U novi dan uoeite spremni da odolite izazovima i svesni da su dugoročni ciljevi vredni odricanja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas? *Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs