Sir je odličan je saveznik fine hrane bez obzira da li volite topljeni sir na jutarnjem tostu, komadić parmezana uz omiljeno jelo od testenine ili nešto prezrele mlečne poslastice kao desert uz malo voća i meda.
1. Proizvodnja sira je započela – slučajno
Veruje se da je prvi sir stvoren oko 3000. godine pre Hrista, odnosno nakon što su pripitomljene prve ovce. Pretpostavlja se da su za ovaj „izum“ zaslužni nomadski narodi u Središnjoj Aziji koji su prenosili mleko u mehovima načinjenim od želudaca životinja. Mleko se vrlo brzo počelo „širiti“, a postupak je s vremenom rafinisan kako bi se očuvale hranjive materije i sprečilo kvarenje.
Pogledajte i Zanimljivosti o siru
2. Egipat krije prvi zapis o svesnoj pripremi sira
Najraniji arheološki zapis o izradi sira datira iz 2000. godine pre Hrista sa zidova egipatskih grobnica. Ti egipatski sirevi imali su teksturu današnje fete, pa su bili izrazito slani, jer je za njihovu primitivnu izradu u tako toploj klimi trebalo uključiti mnogo soli. Njegovu su izradu pak rafinisali stari Grci, a posebno Rimljani, koji su njegovoj proizvodnji posvećivali specijalne prostorije u domovima.
3. Britanci imaju više podvrsta sira od Italijana i Francuza.
Za kreativni razvoj u proizvodnji sira nakon pada Rimskog Carstva zaduženi su redovnici koji su eksperimentirali s njegovom izradom u privatnosti samostanske kuhinje.
Neki statistički podaci pokazuju da u Velikoj Britaniji danas ima oko 700 podvrsta sira, dok poznatije sirne destinacije poput Italije i Francuske imaju oko četristo svaka. Sirevi se razlikuju s obzirom na boju proizvoda, miris, ukus, ali i vrstu prerađevina – od vrste mleka do korišćenih bakterija.
Pogledajte i 6 dobrih razloga da češće jedete sir
4. Neobične vrste sira
Sirevi se najčešće prave od kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka, ali mogu se u načelu proizvesti od bilo koje druge vrste. Na Bliskom istoku poznati su sirevi od devičanskog mleka, a jedna švedska farma u Bjurholmu godišnje proizvodi tristotinjak kilograma sira od sobovog mleka, koji se prodaje po ceni od oko 800 evra za kilogram.
5. Sjedinjene Američke Države su najveći proizvođači sira
Najviše sira proizvodi se u SAD-u, a naročito u saveznim državama Viskonsin i Kaliforniji. S druge strane najveći konzumenti sira žive u Grčkoj i Francuskoj gde se godišnje pojede oko 27, odnosno 23 kilograma po glavi stanovnika. Radi poređenja u Srbiji se godišnje pojede 13 kilograma sira po stanovniku.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: punkufer.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem