Sir je mlečni proizvod koji ima široku primenu u kulinarstvu. Pored toga što je fantastičnog ukusa, ova namirnica je i veoma zdrava. Evo samo nekoliko zdravstvenih blagodeti sira.
1. Hranljivost. Sir je bogat hranljivim materijama, proteinima i kalcijumom. Pored toga, ovaj mlečni proizvod sadrži i fosfor, cink, vitamin A, riboflavin i vitamin B12.
2. Štiti od karijesa. Sir ima veoma visok sadržaj kalcijuma, a malo laktoze koja deluje loše na zdravlje zuba. Ako želite da uživate u mlečnim proizvodima s manjim procentom laktoze, birajte starije sireve.
Pogledajte i Ishrana za bele i zdrave zube
3. Prevencija kancera. Sir sadrži supstance pod nazivom konjguovana linolna kiselina i sfingolipide koji deluju preventivno na pojavu raka. Pored toga, vitamin B koji se nalazi u sira jača imunitet i štiti od bolesti.
4. Dodavanje kilograma. Vodite računa ukoliko želite da smršate a volite sir. Ovaj ukusan mlečni proizvod može podstaći gojenje. Zbog toga je bitno da birate sireve s niskim procentom masnoće ako želite da održite liniju. S druge strane, ukoliko žellite da se ugojite, sir je pravi izbor bez obzira da li je to zbog povećanja mišićne mase, masnoće ili želite veću gustinu kostiju. Sir je bogat proteinima, masnoćama, kalcijumom, vitaminima i mineralima koji kosti i mišiće čine jakim i zdravim.
Pogledajte i Najbolje i najgore namirnice za kosti
5. Jačina kostiju. S obzirom da je bogat kalcijumom ivitaminom B, sir je odlična namirnica za zdravlje kostiju, a naročito se preporučuje deci, starijim ljudima, trudnicama i dojiljama. Inače, vitamin B u siru pomaže apsorpciju kalcijuma.
6. Visok krvni pritisak. Holesterol i natrijum se nikako ne preporučuju osobama koje imaju povišen krvni pritisak. Zbog toga je veoma bitno da izaberete sir koji ima manje masnoća i soli ukoliko imate hipertenziju. Visok sadržaj vitamina B u siru, s druge strane, može pomoći osobama koje imaju visok krvni pritisak. Tako vam pravi izbor sira može biti od pomoći u regulisanju krvnog pritiska.
Pogledajte i Namirnice koje regulišu krvni pritisak
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: doctorsolve.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus