Gotovo da nema kuhinje u kojoj se ne nalazio soda bikarbona. A da li si baš svi upoznati s njenim neverovatnim moćima?
Evo nekoliko načina na koje možete upotrebiti sodu bikarbonu.
Olakšava ljuštenje kuvanih jaja
Jedan od razlog zbog kojih se skuvana jaja teže ljušte je njihova pH vrednost, zbog kojih se ljuska lepi za jaje. Dodatkom sode bikarbone vodi u kojoj se jaja kuvaju, povećava se alkalnost sredine, pa će se ljuska s kuvanog jajeta lakše kidati.
Pogledajte i 7 namirnica koje će vam pomoći u čišćenju kuće
Pomaže u čišćenju roštilja
Nakon česte upotrebe roštilja na rešetki se mogu stvoriti naslage koje se teško uklanjaju. I tu vam soda bikarbona može biti od velike pomoći. Samo dodajte sodi bikarboni malo vode i promešajte da se napravi pasta. Tom sredstvom ćete bez problema ukloniti naslage s roštilja.
Uklanja neprijatne mirise s ruku
Namirnice poputcrnog i belog luka mogu ostaviti neprijatana miris na vašim rukama. Njega možete ukloniti pomoću sode bikarbone. Kašikom sode bikarbone istrljajte ruke, a zatim isperite.
Ubrzava karamelizaciju crnog luka
Karamelizovan crni luk je veoma ukusan. Proces karamelizacije možete tako što ćete dodati 1/4 kašičice sode bikarbone na pola kilograma luka. Soda je alkalna, čime se povećava pH vrednost luka i tako ubrzava proces karamelizacije.
Polira srebro
Pomešajte sodu bikarbonu i vodu u razmeri 3:1. Ovu smesu stavite na krpu ili sunđer, i lagano trljajte srebro, a zatim isperite vodom.
Pogledajte i Očistite kuću bez skupih hemikalija
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus