Gotovo da nema kuhinje u kojoj se ne nalazio soda bikarbona. A da li si baš svi upoznati s njenim neverovatnim moćima?
Evo nekoliko načina na koje možete upotrebiti sodu bikarbonu.
Olakšava ljuštenje kuvanih jaja
Jedan od razlog zbog kojih se skuvana jaja teže ljušte je njihova pH vrednost, zbog kojih se ljuska lepi za jaje. Dodatkom sode bikarbone vodi u kojoj se jaja kuvaju, povećava se alkalnost sredine, pa će se ljuska s kuvanog jajeta lakše kidati.
Pogledajte i 7 namirnica koje će vam pomoći u čišćenju kuće
Pomaže u čišćenju roštilja
Nakon česte upotrebe roštilja na rešetki se mogu stvoriti naslage koje se teško uklanjaju. I tu vam soda bikarbona može biti od velike pomoći. Samo dodajte sodi bikarboni malo vode i promešajte da se napravi pasta. Tom sredstvom ćete bez problema ukloniti naslage s roštilja.
Uklanja neprijatne mirise s ruku
Namirnice poputcrnog i belog luka mogu ostaviti neprijatana miris na vašim rukama. Njega možete ukloniti pomoću sode bikarbone. Kašikom sode bikarbone istrljajte ruke, a zatim isperite.
Ubrzava karamelizaciju crnog luka
Karamelizovan crni luk je veoma ukusan. Proces karamelizacije možete tako što ćete dodati 1/4 kašičice sode bikarbone na pola kilograma luka. Soda je alkalna, čime se povećava pH vrednost luka i tako ubrzava proces karamelizacije.
Polira srebro
Pomešajte sodu bikarbonu i vodu u razmeri 3:1. Ovu smesu stavite na krpu ili sunđer, i lagano trljajte srebro, a zatim isperite vodom.
Pogledajte i Očistite kuću bez skupih hemikalija
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu