Gotovo da nema kuhinje u kojoj se ne nalazio soda bikarbona. A da li si baš svi upoznati s njenim neverovatnim moćima? 

Evo nekoliko načina na koje možete upotrebiti sodu bikarbonu.

Olakšava ljuštenje kuvanih jaja

Jedan od razlog zbog kojih se skuvana jaja teže ljušte je njihova pH vrednost, zbog kojih se ljuska lepi za jaje. Dodatkom  sode bikarbone vodi u kojoj se jaja kuvaju, povećava se alkalnost sredine, pa će se ljuska s kuvanog jajeta lakše kidati. 

Pogledajte i 7 namirnica koje će vam pomoći u čišćenju kuće

Pomaže u čišćenju roštilja

Nakon česte upotrebe roštilja na rešetki se mogu stvoriti naslage koje se teško uklanjaju. I tu vam soda bikarbona može biti od velike pomoći. Samo dodajte sodi bikarboni malo vode i promešajte da se napravi pasta. Tom sredstvom ćete bez problema ukloniti naslage s roštilja.

Uklanja neprijatne mirise s ruku 

Namirnice poputcrnog i belog luka mogu ostaviti neprijatana miris na vašim rukama. Njega možete ukloniti pomoću sode bikarbone. Kašikom sode bikarbone istrljajte ruke, a zatim isperite. 

Pogledajte i Plastična ili drvena daska za sečenje - koju koristiti?

Ubrzava karamelizaciju crnog luka

Karamelizovan crni luk je veoma ukusan. Proces karamelizacije možete tako što ćete dodati 1/4 kašičice sode bikarbone na pola kilograma luka. Soda je alkalna, čime se povećava pH vrednost luka i tako ubrzava proces karamelizacije.

Polira srebro

Pomešajte sodu bikarbonu i vodu u razmeri 3:1. Ovu smesu stavite na krpu ili sunđer, i lagano trljajte srebro, a zatim isperite vodom.

Pogledajte i Očistite kuću bez skupih hemikalija

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa