Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koji sir volite?

Sir sadrži značajne količine vitamina A i D. Dobar je izvor nekoliko vrsta minerala, a njihova količina zavisi od vrste sira.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Postoji nekoliko kriterijuma prema kojima se sirevi mogu deliti u grupe - po vrsti mleka od kojeg se napravljeni, prema sadržaju mlečne masti u suvoj materiji, konzistenciji, teksturi,  na osnovu tehnologije proizvodnje...

Prema količini mlečne masti sireve delimo na: ekstra masne (sa više od 60% mlečne masti), punomasne (45 – 50% mlečne masti),  polumasne (25 – 45% mlečne masti),  malomasne (10 – 25% mlečne masti) i posne sireve koji sadrže manje od 10% mlečne masti.

U pogledu zrelosti postoje mladi sirevi sa 4 do 6 nedelja zrelosti, i zreli ili stari kada je zrelost preko tri meseca.

Prema konzistenciji i količini vode  koju sadrže u sebi sirevi mogu biti ekstra tvrdi (sa veoma malo vode), tvrdi, polutvrdi, meki i sirni namazi.

Sveži meki i zrnasti sirevi kratko traju bez obzira na uslove u kojima se pakuju i čuvaju. Dobijaju se zgrušavanjem mleka dodavanjem sirila ili kiselomlečnom fermentacijom uz najmanju dodatnu obradu gruša. Nešto duže trajnosti su sirevi u salamuri (slanom soku), koji su karakteristični za sve zemlje Balkanskog poluostrva. U našoj zemlji se proizvodi beli sir i feta sir. Beli sir je i po proizvodnji i po potrošnji tipično narodni sir jer se proizvodi u svim domaćinstvima koja proizvode mleko, a nemaju uslove za prodaju mleka. Feta sir, iako po izgledu i organoleptičkim osobinama sličan belom siru, dobija se drugačijim tehnološkim procesom proizvodnje.

Polutvrdi sirevi su sirevi sa niskim dodavanjem gruša i glavni predstavnici ovih vrsta sireva su Gauda i Edamer.

Tvrdi sirevi bilo da je ementaler, čedar, permezan ili neki drugi izrađuju se posebnom tehnologijom. Imaju sadržaj vlage ispod 40% i uglavnom se prave u velikim komadima.koji-sir-volite
Izvor: Profimedia/Shutterstock Bri (Brie) je mekani kravlji sir prekriven plemenitom belom plijesni i žuto-belom mekanom sredinom. Za Bri kažu da je preteča kamembera (camembert), poznat je i kao “kraljev sir”. Posle Francuske revolucije to ime je promenjeno u “kraljica sireva”. Brie najbolje ide uz vino i to naročito ono sa voćnom aromom. Zbog svoje arome dobro se slaže sa orašastim plodovima (orasi, lešnici...), a odlično se kombinuje i sa voćem.

koji-sir-volite
Izvor: Profimedia/Shutterstock Čedar (Cheddar) je vrsta engleskog kravljeg tvrdog sira. Najviše se koristi u pripremanju sendviča, ali zbog svoje topivosti i u sosovima i za gratiniranje jela. Ima veoma karakterističnu boju koja varira od upadljivo žute do narandžaste. Jakog je mirisa i ugodno slanog i pikantnog ukusa. Proizvodi se od punomasnog mleka, tako da 100 g sira sadrži čak 30 g masti. Bogat je vitaminom B12, niacinom i vitaminom A.koji-sir-volite
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Edamer je holandski kravlji polutvrdi sir. Napravljen je od punomasnog ili delimično obranog mleka. Pre upotrebe ovaj sir zri 2-3 meseca, pa tako i omot u kom se prodaje može biti crven ili crn što upućuje na zrelost. Bledožute je boje i blagog mirisa, sadrži mnogo manje masnoće od ostalih sireva, pa se dobro slaže s voćem (dinje, breskve, kajsije..). U početku je bio samo kuglastog oblika, dok se danas sve češće proizvodi i u bloku. Holanđani ga tradicionalno za doručak poslužuju nasečenog na tanke listove uz hleb ili krekere. Sendviče prave uglavnom sa edamerom, a ovaj sir se koristi i za umake i pripremu raznih salata.koji-sir-volite
Izvor: Profimedia/Shutterstock Ementaler je polutvrdi sir napravljen od kravljeg mleka i sadrži 45% masnoće. Izvorno potiče iz Švajcarske , a danas se njegove različite varijante proizvode širom sveta. Ovaj sir sadrži 45% masnoće. Pravi se od kravljeg mleka, a najpoznatiji je po “rupama”, koje su rezultat dejstva plina tokom procesa zrenja sira. U SAD-u ga smatraju standardnim sastojkom svakog sendviča. Jede se sam, često narezan na kockice, a odlično ide uz pivo ili vino. Koristi se kod toplih jela kada se nariban malo zapeče, a upotrebljava se i u pripremi fondua.

koji-sir-volite
Izvor: Profimedia/Shutterstock Feta je polutvrdi beli sir od ovčjeg ili kozjeg mleka, konzervisan u slanoj vodi. Ovaj sir su u Grčkoj pre nekoliko hiljada godina počeli da prave u planinskim predelima pastiri od nepasterizovanog mleka. Kako tradicija nalaže, ovaj sir se pravi u obliku kocki. Proizvodi širom sveta ali mahom od kravljeg mleka, pa je i drugačijeg ukusa nego originalna feta. Zahvaljujući posebnom načinu proizvodnje, feta je priznata kao grčki nacionalni proizvod.

koji-sir-volite
Izvor: Profimedia/Shutterstock Gouda je najpoznatiji i najcenjeniji holandski sir. To je ujedno i jedan je od najpoznatijih sireva u svetu. Potiče iz holandskog istoimenog sela u blizini Roterdama koji je danas muzej sira na otvorenom. Gauda se proizvodi još od 6. veka, a holanđani je izvoze u mnoge zemlje sveta već više od 700 godina. Gouda je polutvrdi kravlji masni sir, blagog je ukusa i svetložute boje. Zri 2 do 6 meseci. Prodaje se u manjim kolutovima.  Osim za hladne i tople sendviče, poslužuje se u hladnim predjelima uz suhomesnate proizvode i salate.

koji-sir-volite
Izvor: Profimedia/Shutterstock Gorgonzola je beli mekani italijanski sir snažnog i prijatnog ukusa prošaran specifičnom plavo-zelenom plesni. Dobija se od punomasnog kravljeg mleka i zri 2 do 6 meseci. Zbog pikantnog ukusa, gorgonzola je neiscrpan izvor raznih kulinarskih kombinacija, od predjela, glavnih jela pa do dezerata. Dodaje se u sosove, testenine, njoke, rižota i salate. Poslužuje se uz meso ili uz voće i med kao desert. Po jednoj legendi ovaj sir je nastao kada je jedan krčmar ponudio gostima zimski sir sraćio koji se u njegovom hladnom i vlažnom podrumu bio ubuđao. Pošto su gosti bili oduševljeni, nastavio je sa proizvodnjom ovog sira. Prvi pisani dokazi o postojanju ovog sira potiču još iz 879. godine. Ime gorgonzole je zaštićeno, a originalna gorgonzola ima oznaku D.O.C. i proizvodi se samo u Lombardiji. I gorgonzolu kao i bri ili kamember pre konzumiranja treba ostaviti kratko na sobnoj temperaturi da bi povratila mekoću, miris i ukus.

koji-sir-volite
Izvor: Profimedia/Shutterstock Kamember je poznati francuski meki masni kravlji sir s belom plemenitom plesni specifičnog ukusa. Karakterističan je po načinu na koji se pakuje - u tanke okrugle drvene kutijice koje mu čuvaju svježinu. Specifične je arome i mekane do pastozne konzistencije, s tvrdom koricom. Zri mesec do dva. Koristi se kao namaz za krekere, za pripremu sosova u raznim kombinacijama s voćem i orašastim plodovima. Ima aromu sličnu šampinjonima pa se dobro slaže sa mesom i vinom. Kao i svi mekani sirevi, pre konzumiranja bi trebalo malo da odstoji na sobnoj temperaturi.

koji-sir-volite
Izvor: Profimedia/Shutterstock Mocarela (mozzarella) je kravlji mekani beli sir. Izvorno se mocarela pravila od mleka bivolice koje se danas uzgajaju samo u okolini Napulja gde se ovaj sir pravi od mešavine bivoljeg i kravljeg mleka. Mocarela je prepoznatljiva po tome što je u obliku malih grudvica težine od 80 do 100 grama. Čuva se u sopstvenom  kiselkastom soku (surutki), a sveža ima najveću hranljivu vrednost. Potiče iz okoline rima i proizvodila se još u 15. veku.   Mocarela se koristi u salatama, na pici, u jelima koja zahtevaju lako topive sireve. Svakako je najbolja u kombinaciji sa paradajzom i bosiljkom u svetski čuvenoj kapreze salati. 

koji-sir-volite
Izvor: Profimedia/Shutterstock Parmezan je tvrdi suvi kravlji sir, tamno žute boje, veoma oštrog mirisa i specifičnog ukusa. Način pravljenja ovog sira potiče iz Parme (italijanska pokrajina Reggio Emilia), pa je tako dobio ime (parmigiano). Danas se u celom svijetu proizvode tvrdi sirevi nalik parmezanu, ali originalan je samo onaj koji se proizvodi u Parmi od certifikovanih proizvođača. Parmezan se koristi uvek narendan i to za posipanje testenina i salata, ili kao dodatak sosovima da bi dobili specifičnu aromu. Parmezan je veoma bogat proteinima (41%) i mastima (30%). Sadrži samo 17% vode.

koji-sir-volite
Izvor: Profimedia/Shutterstock Pekorino (pecorino) je vrhunski italijanski ovčji tvrdi sir.  Ono što je parmezan za sever Italije, to je pekorino za jug. Po svom jakom ukusu i visokom kvalitetu poznat je u celom svetu. Poreklom je sa Sardinije ali se danas uglavnom proizvodi u rimskoj regiji, pa ga najčešće zovu “pecorino romano”. Postoje i “pecorino siciliano”, “pecorino toscana” ili “pecorino sardo”. Na italijinaskom reč pecora znači “ovca”, pa je jasno i poreklo imena ovog sira. Kao i parmezan, pekorino se servira u malim komadima ili nariban. Ima veoma oštar ukus. Konzumira se i kao mlad, a najčešće nakon zrenja od 6 meseci. 

koji-sir-volite
Izvor: Profimedia/Shutterstock Trapist je polutvrdi kravlji sir koji sadrži 35% masti. Ime je dobio po čuvenom samostanu "La Trappe" u Francuskoj i monasima koji su ga proizvodili. Ima glatku teksturu s malo rupica, a prodaje se u obliku kolutova težine do 3 kg. Koristi se u sendvičima, za gratiniranje, u sosovima i salatama.

koji-sir-volite
Izvor: Profimedia/Shutterstock Maskarpone je kremasti, neslani kravlji sir. U pripremi ovog sira mleko se zageva na 90°C i zgrušava s limunskom ili vinskom kiselinom. Nakon ceđenja se muti i pretvara u krem. Najčešće se koristi svež, kao i za pripremu namaza i kremova za torte i kolače. 

Maskarpone sadrži 45% vode, 45% masti, 7% belančevina i 2-3% laktoze.

koji-sir-volite
Izvor: Profimedia/Shutterstock Rikota je italijanski polumasni ili masni mekani nefermentirani kravlji sir. U procesu pravljenja sira u kravlje mleko se dodaje surutka (u originalnoj varijanti od ovčjeg mleka).

Osim što se jede svež kao namaz, koristi se i u pripremi raviola i lazanja, kao i u salatama i poslasticama.

koji-sir-volite
Izvor: Profimedia/Shutterstock Rokfor je francuski polumekani ovčji fermentisani sir sa plesni. Bele je boje, prošaran zelenim linijama i veoma specifične arome i izgleda sličnog gorgonzoli.
Rokfor zri od dva do pet meseci a ponekad i duže. Sadrži 21% protelina, 30% masti i 2,5 % soli.  

Koristi se u salatama, sosovima, na sendvičima...

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti