Cvekla (lat. beta vulgaris) je korenasta dvogodišnja biljka, vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lišća sa crvenim žilicama. Poreklom je sa obala Sredozemnog mora i iz početnog tankog korena osnovne biljke stogodišnjim uzgojem dobijen je gomoljasti koren. Cvekla spada u red najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura. Iako se najčešće koristi koren, jestiva je čitava biljka i upotrebljava se preko cele godine.
Cvekla je izuzetno bogata vitaminima B1, B2, C , kao i vitaminom B12, izuzetno retkom u namernicama biljnog porekla a tako važnim za vegetarijance. Obiluje belančevinama, mastima, ugljenim hidratima i mineralima (kalcijumom, kalijumom, natrijumom, fosforom, magnezijumom, gvoždjem, fluorom, manganom, bakrom, jodom, sumporom, litijumom, stroncijumom, bromom). Lako je svarljiva. Ima visoku energetsku vrednost: 100 grama cvekle ima 189 kJ ili 45 kcal. Koren cvekle sadrži i do 10% šećera.
Zahvaljujući prisustvu antocijana, koji daje tamno crvenu boju soku od cvekle, a utiče i na obnavljanje krvi, ova blagotvorna biljka deluje i antikancerozno. Cvekla izuzetno povoljno deluje slučaju demineralizacije kostiju i zuba. Jod iz cvekle čini je dragocenom u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starenja. Osnov višestruke lekovitosti ove biljke čine ipak betanin i betain koji čine da cvekla podstiče razmenu materija, reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol, održava krvne sudove, podstiče rad jetre, suzbija tumor i leči leukemiju, malariju, akutne fibrozne bolesti i grip u početnom stadijumu. Osim toga, koristi se za regulisanje krvnog pritiska (naročito niskog) i povoljno utiče na živce i rad mozga, leči malokrvnost, naročito kod dece i mlađih osoba, a pospešuje rad želuca, creva i zuči.
Za jelo se najviše koristi kuvana, isečena na kolutiće i začinjena uljem i sirćetom sa ili bez belog luka (kao salata). Međutim, može se koristiti sveže narendana, u kombinaciji sa jabukom i šargarepom (ili sama). Ono što je neopravdano manje uobičajeno je upotreba lista koji je isto tako vredan kao i koren i može se pripremati kao spanać. Za sve vrste lečenja koristi se sveže ceđeni sok iz cvekle, jer kuvanjem gubi svoju lekovitost, a iz 1 kg cvekle može se dobiti 700 do 750 g soka. Treba korisiti sa medom i to u razmeri 1:1, po pola čaše tri puta na dan. Izuzetan ukus rendanoj sirovoj cvekli ili soku daju kim ili rendani ren. Kod težih oboljenja dnevno bi trebalo popiti od ½ do 1 litra soka. Kada se oseti poboljšanje smanjiti na 1/4 litre.
Čorba za čišćenje krvi
Oprati dve veze mladih listova cvekle, iseći ih, dodati vezu peršunovog i staviti da se kuva 10 do 15 minuta. Za to vreme naseckati mladi crni i beli luk sa perima, narendati koren šargarepe, jedan koren peršuna i manji celerov koren. Narendati najsitnije četiri cvekle, sve preliti velikom kašikom ulja i sokom od limuna, staviti u vodu s lišćem i odmah skloniti s vatre.
Salata za jačanje želuca
Krupno narendati cveklu i pola od te količine korena celera. Začiniti s malo soli, jabukovim sirćetom, kašičicom maslinovog ulja i mlevenim kimom. Dodati kiselu pavlaku i na kraju posuti peršunovim listom.
Cvekla, kraljica povrća
Spada u red najkorisnijih i najlekovitijih povrtarskih kultura, a zahvaljujući prisustvu antocijana utiče na obnavljanje krvi, a deluje i antikancerogeno.
Objavljeno 20.10.2011. 7:26h
Samo par trikova i terasa će vam izgledati kao iz časopisa: Dizajnerka Milena nam otkriva trendove za 2025
Smrt dame koju je Jugoslavija obožavala i danas je misterija: Njeni najbliži decenijama kasnije ne znaju istinu
Najbolje frizure koje "podižu" lice bez botoksa: Frizeri tvrde da će napraviti čudo, nema ko vas neće hvaliti
Na ovih 6 datuma rađaju se ljudi koji dobiju sve: Proverite li ste i vi na listi potencijalnih milionera
Zamija buja od jednog sastojka iz kuhinje i privlači novac: Ako se širi kao korov, vašoj sreći nema kraja
Kako pun Mesec u Škorpiji menja vaš život? Prvo izazove potres, a onda mrak pretvara u svetlost
Bivši kuvar sa Hilandra otkrio recept za salatu koja čisti creva kako buldožer: Ističe da ovu namirnicu moramo jesti što više, suvo je zlato i svi od nje živnu
Sastojak koji džigericu čini ukusnijom i mekšom: Izvlači gorčinu iz nje, biće mekana kao puter
14 zdravih recepata za večeru koji ne goje: Jedite i pred spavanje, bićete siti, a ni gram nećete dobiti
Naš poznati kuvar otkrio kako napraviti najukusniju kupus salatu koja idealno ide uz meso: U prostoj caki se krije tajna, a sa ovim je nikako ne začinjavajte
Predlog za ručak za narednih 5 dana: Evo šta da spremate od ponedeljka do petka - sve zdravo, a gotovo od 15 do 20 minuta
Prhki štapići od sira koji odlično idu uz kafu, čaj i kada vam dođu gosti: Potrebno je 6 sastojaka, hrskave su i preukusne
KAKO SE PRAVI SOK OD ZOVE: Najstariji recept za najukusniji sirup koji se ne kuva
Pikantni krompir bez ulja po receptu monaha sa Hilandara: Savršen ručak bez mesa koji ne stvara "osećaj kamena" u želucu, a veoma je ukusan, zasitan i zdrav
Najstariji recept za sok od zove: Preukusan slatki sirup bez kuvanja
5 jela od tikvica: Lagan ručak koji prija svima, a što je najvažnije - sprema se veoma brzo
Još iz kategorije
Ove 4 stvari rade samo oni koji još uvek nisu preboleli bivšu: Da li je vaš partner jedan od njih?
Horoskop za maj 2025: Bikovi imaju sreće s novcem, Device putuju, a Strelčevi usvajaju novi stil života
"Tajna deca" Ilona Maska sa bivšom Džonija Depa ponovo su tema: Ona tvrdi „Ja sam i mama i tata, a ona je šef“
Brz kolač sa jabukama
Pasta sa tikvicama i slaninom
Kvas od limuna i maslačka - domaći blago gazirani napitak koji osvežava
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze
Karfiol sa belim lukom iz rerne