Iako vam naziv tako deluje ovo nije francuski već je američki desert. Osmišljen je pedesetih godina na jednom takmičenju.

U recept za francusku svilenu pitu idu sirova jaja. Ako nemate domaća jaja pouzdanog porekla, onda ih možete lagano istući na pari sa šećerom, pa dodajte u recept.

Sastojci:

Za koru:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 85 g maslaca

Za fil:

  • 200 g šećera
  • 170 g omekšanog maslaca
  • 85 g tamne čokolade
  • 3 jajeta
  • 2 kašike francuskog likera Grand Marnier

Za dekoraciju:

  • šlag ili slatka pavlaka
  • rendana čokolada

Priprema:

Keks i istopljeni puter pomešajte i sipajte i pleh. Dobro izravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C nekih 10-12 minuta. Ostavite da se ohladi.

Za fil: Otopite čokoladu na pari. Mikserom umutite maslac sobne temperature. Dodajte šećer i dobro umutite. U maslac dodajte istopljenu čokoladu i liker.

Postepeno dodajte jaja – jedno po jedno – i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Premažite je preko ohlađene kore i stavite u frižider na 3-4 sata.

Preko ohlađene svilene pite premažite šlag. Zatim sipajte krupno rendanu čokoladu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: punkufer.hr