Iako vam naziv tako deluje ovo nije francuski već je američki desert. Osmišljen je pedesetih godina na jednom takmičenju.
U recept za francusku svilenu pitu idu sirova jaja. Ako nemate domaća jaja pouzdanog porekla, onda ih možete lagano istući na pari sa šećerom, pa dodajte u recept.
Sastojci:
Za koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 85 g maslaca
Za fil:
- 200 g šećera
- 170 g omekšanog maslaca
- 85 g tamne čokolade
- 3 jajeta
- 2 kašike francuskog likera Grand Marnier
Za dekoraciju:
- šlag ili slatka pavlaka
- rendana čokolada
Priprema:
Keks i istopljeni puter pomešajte i sipajte i pleh. Dobro izravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C nekih 10-12 minuta. Ostavite da se ohladi.
Za fil: Otopite čokoladu na pari. Mikserom umutite maslac sobne temperature. Dodajte šećer i dobro umutite. U maslac dodajte istopljenu čokoladu i liker.
Postepeno dodajte jaja – jedno po jedno – i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Premažite je preko ohlađene kore i stavite u frižider na 3-4 sata.
Preko ohlađene svilene pite premažite šlag. Zatim sipajte krupno rendanu čokoladu.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom