Iako vam naziv tako deluje ovo nije francuski već je američki desert. Osmišljen je pedesetih godina na jednom takmičenju.
U recept za francusku svilenu pitu idu sirova jaja. Ako nemate domaća jaja pouzdanog porekla, onda ih možete lagano istući na pari sa šećerom, pa dodajte u recept.
Sastojci:
Za koru:
- 200 g mlevenog keksa
- 85 g maslaca
Za fil:
- 200 g šećera
- 170 g omekšanog maslaca
- 85 g tamne čokolade
- 3 jajeta
- 2 kašike francuskog likera Grand Marnier
Za dekoraciju:
- šlag ili slatka pavlaka
- rendana čokolada
Priprema:
Keks i istopljeni puter pomešajte i sipajte i pleh. Dobro izravnajte. Pecite u zagrejanoj rerni na 170°C nekih 10-12 minuta. Ostavite da se ohladi.
Za fil: Otopite čokoladu na pari. Mikserom umutite maslac sobne temperature. Dodajte šećer i dobro umutite. U maslac dodajte istopljenu čokoladu i liker.
Postepeno dodajte jaja – jedno po jedno – i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Premažite je preko ohlađene kore i stavite u frižider na 3-4 sata.
Preko ohlađene svilene pite premažite šlag. Zatim sipajte krupno rendanu čokoladu.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus