1. U vodu staviti malo soli, sirćeta i šećera, pa kad provri potopiti listove kelja. Kad omekšaju izvaditi  ih i odmah staviti u hladnu vodu (da bi ostali zeleni). Ocediti listove i odseći korenasti deo.

2. Slaninu naseckati što sitnije i pomešati sa mesom. Dodati pirinač, jaje, propasirani beli luk, narendanu šargarepu i začiniti po ukusu.

3. U svaki list stavljati po dve kašike nadeva. Uvijati sarme, uvući krajeve i slagati u sud u kom će da se kuva. Naliti vodom, dodati još malo začina i kuvati dok kelj potpuno ne omekša.


Sastojci:

1 glavica kelja
½ kg mlevene junetine
½ kg mlevene svinjetine
200 g slanine
4 kašike pirinča
5 čenova belog luka
1 glavica crnog luka
1 jaje
so, biber, začin od suvog povrća
mlevena paprika
1 šargarepa