Čim krene hladnije vreme i jača jela ulaze u naše domove. Najviše se ljudi raduje kupusu i sarmi, a ovo je jedan od najboljih recepata za pripremu fenomenalnog kiselog kupusa.

Potrebno je:

  • jedna velika glavica kupusa
  • dimljena svinjska butkica
  • 400 g domaće suve slanine
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica tucane ljute paprike
  • začini
  • lovorov list

Priprema:

Kiseli kupus dobro oprati u nekoliko voda. Potom odvojiti listove.

U dublju posudu složiti red kupusa, pa na njega staviti dimljenu svinjsku butkicu, dodati dva čena belog luka.

Ako volite da kupus bude masniji, možete dodati i red sušene slanine. Preko nje staviti ponovo red kupusa, pa dodati začine. Obavezno stavite osim začina, soli, paprike i nekoliko listova lovorovog lista.

Prekrijte sa nekoliko raširenih listova, ušuškajte sve i nalijte vodom. Voda treba da ograzne kupus. Staviti na umerenu vatru da se kuva.

Nakon od prilike 2 sata iseći krompir na polovine i složiti ga preko kupusa. Pokriti posudu i vratiti na vatru. Nakon 40 minuta, krompir bi trebalo da je gotov. Kupus je do tada takođe kuvan.

Ovaj obork je kompletan. Polagano izvadite butkicu i isecite je na manje komade. Nakon toga poređajte okolo kupus, u sredini meso, a ko šta voli nek izvoli.

Napomena: Ukoliko ne želite ljuto iz recepta izostavite tucanu papriku, umesto nje stavite običnu slatku papriku.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs