S obrzirom na brz tempo života žene se sve više odlučuju za pripremu brzih obroka koji ne oduzimaju mnogo vremena.Ovo su tri najbolja recepta koji će biti gotovi za manje od pola sata.
Đuveč iz rerne
Potrebno je:
- 5 krompira
- 300 g mlevenog mesa
- 1 šolja pirinča
- crni luk
- šargarepa
- seckani paradajz
- malo paradajz pirea
- vegeta
- biber
- so
Priprema:
Luk i šargarepu iseckajte, pa propržite na vrućem ulju. Zatim dodajte meso, biber i začine. Nakon što se malo udinsta dodajte paradajz na kockice i paradajz pire. Stavite začine po ukusu.
Oljuštite krompir i isecite ga na tanke krugove. U vatrostalnu posudu ređajte krompir, a onda odozgo opran pirinač. Preko njega stavljajte smesu sa mesom, pa ponovo odozgo krompir. Odozgo još malo vegete i malčice aleve paprike, ako je volite.
Zatim nalijte vodu, ne previše, samo da malo pređe krompir. Poklopite i stavite u rernu da se peče na 200 stepeni. Pošto je meso već na pola gotovo, a krompiru ne treba više od 20 minuta da bude ukusan i mek, vaš ručak biće gotov za maksimalno 25 minuta.
Izvadite i kad se malo prohladi služite uz svežu kupus salatu.
Musaka od pečuraka
Potrebno je:
- 1 pakovanje šampinjona
- 2 glavica luka
- 150 g suve slanine
- 100 g kobasice po izboru
- 2 kašike ulja
- 2 čena belog luka
- hleb (12 kriški)
- 200 g mleka
- 200 ml pavlake
- 4 jaja
- vegeta, peršun, so, biber
- origano
Priprema:
Crni luk iseći na tanke kolutove, pa ga staviti na srednju vatru da se dinsta na malo ulja. Nakon toga dodati šampinjone koji su isečeni na listiće. Sačekati da pečurke malo puste vodu i onda dodati slaninu i kobacicu tanko isečenu na kockice i kolutiće. Dodati vegetu, so, biber, peršun sve po ukusu.
Uzeti vatrostalnu posudu u koju ćete da pečete i u nju sipajte malo ulja. Potom poređajte kriške hleba, koje ste na kratko spustili u mleko. U zavisnosti od veličine posude trebaće vam 5, 6 kriški za podlogu.
Na hleb ćete staviti pripremljene šampinjone, pa ponovo poređajte red natopljenog hleba. Preko njih ponovo šampinjone. Sve prelijte mešavinom pavlake i jaja.
Sad je jelo gotovo i spremno za pečenje. Stavite vatrostalnu u rernu i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Vaši ukućani će biti oduševljeni.
Pljeskavice od blitve
Potrebno je:
- 1 kg svežih listova blitve
- 3 jaja
- brašno
- vegeta
- beli luk
Priprema:
Blitvu na kratko ubacite u ključalu vodu da listovi omekane. Potom ih dobro ocedite i iseckajte. U odvojenoj posudi umutite jaja, a onda u njih dodajte blitvu. Beli luk izdrobite gnječilicom, začiniti vegetom i dodati malo soli, sve po ukusu.
Izmešajte sve sastojke da se dobro sjedine. Tad krećete sa dodavanjem brašna. Sipajte brašno malo po malo sve dok ne dobijete lepu gustu smesu. Obavezno ostavite da odstoji u frižideru minimun 1 sat.
Pripremite podmazanu tepsiju i sipajte smesu u nju. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pecite oko 20 minuta.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom