Pomalo neobično, ali veoma ukusno jelo! Sigurno ste barem čuli za njih. Ako do sada niste probali, evo recepata, isprobajte ga čim budete u prilici.
Listovi vinove loze su pomalo kiselkasti, tako da su odlična zamena kiselom kupusu. Ako vam je standardna sarma dosadila, veoma lako možete da uvedete neke izmene i iskusite jednu potpuno novu dimenziju. Ja volim da eksperimentišem i kombinujem različite sastojke i ukuse. Ovde, doduše, nema nešto mnogo eksperimentisanja.
Potrebni sastojci za pripremu su:
- oko 30 listova vinove loze
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 struk praziluka
- 1 šargarepa
- 1 šoljica pirinča
- 400 grama mešanog mlevenog mesa
- 2-3 čena belog luka
- so, biber, vegeta, peršun i začini po ukusu
- 2-3 kašike paradajz soka
- ulje po potrebi
Postupak pripreme:
Pre svega, potrebno je da izblanširate listove vinove loze, kako biste lakše mogli da ih savijete kasnije.. Dakle, prokuvajte vodu, pa ubacite listove i ostavite ih da odstoje 2-5 minuta. Pošto su oni malo “tvrdji” verovatno će biti bolje da ih ostavite 5 minuta, a znaćete da su dobri ako se lako savijaju kada ih izvadite.
Priprema fila:
Crni luk, praziluk i šargarepu iseckajte sitno, pa dinstajte na laganoj vatri. Kada luk fino zamiriše i postane mekan, dodajte pirinač. Njega samo u međuvremenu isperite u nekoliko voda.
Dinstajte dalje sve zajedno, uz stalno mešanje, dok pirinač ne dobije onu staklastu boju. Potom dodajte meso, pa dinstajte još par minuta, da meso omekne i promeni boju – odnosno da se uprži.
Sklonite sa ringle, pa dodajte izgnječen beli luk i začine, i dobro promešajte. Fil je spreman.
Što se tiče začina stavljajte ih prema vašem ukusu.
Sada sledi filovanje:
Ukoliko su listovi veći, koristite jedan, a ukoliko su listovi manji spojite dva – tako će vam biti lakše da savijete. Svakako procenite sami kako vam je najlakše. Filujte listove pa motajte sarmice.
Odgovarajuću posudu spremite pre toga – nauljite je malo i po dnu posude poredjajte listove vinove loze (najbolje one koji su iskidani ili vam ne odgovaraju, taman će poslužiti za ovo). Kako pravite sarmice, tako ih ređajte u posudu.. Ukoliko ne znate kako se tačno uvijaju, evo slike da malo bolje objasni.
Kada složite sarmice, po ukusu možete dodati malo suvog mesa radi arome. Meso stavljajte između sarmi, ili poređajte jedan red sarmi, zatim red suvog mesa, pa opet red sarmi, u zavisnosti od toga koliko vam je posudu velika i duboka.
Sada, u tiganju u kojem ste pržili meso dodajte paradajz pire i dve šolje vode pa ostavite da provri. Na taj način ćete pokupiti ostatke sa tiganja, masnoću i preliv će biti super. Dakle, dobijeni preliv prelijte preko složenih sarmica, pa u rerni da se peku.
U zavisnosti od toga u kakvoj posudi pečete sarme, biće potrebno oko sat vremena.. S obzirom da su svi sastojci uprženi, nije potrebno nešto puno vremena. Ipak,što se sarmice duže krčkaju, one imaju bolju aromu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: receptopedija.com