Jesen je ušla u naše domove, super markete i pijace. Iskoristite povrće kojeg će biti sve manje sa nadolazećim hladnim danima i spremite jela koja će zagrejati i dom i vaš stomak.
Ovo su samo neka od najlepših jela koja se jedu na kašiku.
1. Krem čorba od pečuraka
Lagan i kremasta obrok za prohladne jesenje dane
Potrebno je:
- 500 g šampinjona
- malo putera
- 2 kašike ulja
- glavica crnog luka
- 1 l supe od povrća
- 250 ml pavlake za kuvanje
- 150 g piletine
- malo začina
- so, biber
- peršun
Priprema:
Na ulju propržiti sitno iseckan luk tako da postane staklast. Dodati pečurke iseckane na manje listiće. Dinstati dok ne omekšaju i dobiju lepu zlatnobraon boju, dodati supu od povrća. Odvojiti malo pečuraka za dekoraciju.
Kad su pečurke gotove štapnim mikserom usitnite sastojke da se dobije kremasta masa. Zatim sipati pavlaku za kuvanje i začiniti po ukusu. Staviti da baci ključ.
Nakon što je prokuvala skinuti sa vatre i dekorisati po želji. Uz ovu čorbicu odlično ide prepečen hleb. Prijatno. Uživajte.
2. Sočivo sa bundevom
Ukusno i zdravo sočivo zalužuje mesto na vašem stolu.
Potrebno je:
- 100 g sočiva
- pola kilograma bundeve
- 1 šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- 300 g mlevenog mesa
- lovorov list, so i biber po ukusu
- malo ulja
- peršunov list
Priprema:
U dubljoj posudi zagrejati malo ulja u kojem ćete dinstati sitno iseckan luk, šargarepu na kockice i bundevu takođe na kockice. Kad povrće malo omekša u njega dodajte oprano sočivo i mleveno meso i izmešajte. Zatim dodajte začine po želji i vode samo toliko da ogrezne. Krčkati na tihoj vatri i po potrebi dodavati vodu po malo. Na kraju kuvanja dodati sitno seckan peršun.
3. Pasulj sa kobasicom
Omiljeni ručak mnogih od nas, svojim fantastičnim ukusom i mirisom osvaja celu kuću.
Potrebno je:
- 500 g pasulja
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- malo brašna
- malo aleve paprike
- začini po ukusu, so
- 1 štap dimljene kobasice
Priprema:
Pasulj potopite veče pre kuvanja. Nakon što je odstojao, prosuti vodu, i naliti novom hladnom vodom. Staviti da se kuva. Kad prokuva i kuva se 15ak minuta procediti ga, tu prvu vodu baciti. Naliti s novom vodom i vratiti na šporet. Sitno iseckati luk i šargarepu i staviti u šerpu. Ovim ćete izbegnuti dinstanje luka.
Poklopite šerpu i kuvajte nekih sat vremena. Zatim posle sat vremena pogledati pasulj, zrna treba da omekane, ali ne da se raspadaju. Ako je kuvano zrno, napravite blagu zapršku od malo brašna i paprike. Prelijte pasulj i nakon što prokuva gotovo je. Uživajte !!
4. Krompir paprikaš
Preukusan ručak na kašiku biće gotov za manje od sat vremena, a veoma je ukusan i dobar za stomak.
Potrebno je:
- 1 pileće belo meso
- 1 glavica luka
- 1 šargarepa
- malu ulja
- pola kg krompira
- 1 paradajz
Priprema:
Na malo ulja prodinstati sitno iseckan crni luk, pa dodati na kockice isečeno meso, i dinstati dok meso ne promeni boju. Kad je meso na pola gotovo, dodajte na kockice isečen krompir. Sve zajedno kuvati oko 45 minuta. Pred kraj kuvanja dodati 1 isečen paradajz.
Kuvati još malo i ručak je spreman. Prijatno!!!
5. Gulaš sa junetinom
Ovo jelo je super i ako želite ručak za nekoliko dana, jer je pogodan za podgrevanje.
Potrebno je:
- 500 g junetine
- 3 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 100 ml paradajz pelata
- malo ulja
Priprema:
Junetinu sitno iseckajte, luk i šargarepu sameljite u blenderu. Na malo ulja prvo propržite luk i šargarepu, pa dodajte junetinu. Dolijte malo vode i krčkajte dok ne omekša. Zatim dodajte začine i paradajz pelati i nastavite sa krčkanjem. Nakon sat i po trebalo bi da je meso gotovo. Probajte jedan komadić. Ako je žilavo nastavite još malo da krčakate. Bitno je da u toku kuvanja dodajete po malo vode, tako da se pravi onaj lepi braon umak.
Ovaj obrok odlično ide uz pire krompir ili kuvana testenina.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: stvarukusa.rs
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način