Obradujte svoje ukućane ovim preukunim jelom koji vraća u detinjstvo.
Nekada nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez prave domaće supe i mesa od kojeg je ona skuvala. Danas se sve ređe nalazi na našem tanjiru, a veoma je ukusno i zdravo.
Za supu:
- 1 pile
- 3 šargarepe
- 1 peršun
- 1 paškanat
- po ukusu so i suvi biljni začin
Za knedle:
- 2 jajeta
- 7 kašika griza
Za sos:
- 1 kašika masti
- 2 kašike brašna
- sitno seckana sveža mirođija
- oko 1/2 l vode
- po ukusu so i sirće
Još je potrebno:
- 1 kg krompira
Priprema
Piletinu iseći, oprati i staviti u dublju šerpu (ili lonac). Svu zelen očistiti i oprati i staviti u šerpu sa mesom. Naliti vodom. Malo posoliti i kuvati na tihoj vatri (ne sme da vri jako). Skidati penu koja se stvara prilikom kuvanja. Kad je meso kuvano, procediti supu u šerpu u koju će se i zakuvati. Začiniti po ukusu i staviti da proključa.
U proključalu supu kašičicom dodajemo KNEDLE koje smo prethodno pripremili: Odvojiti žumanca od belanca. Žumanca promešati varjačom, a belanca ulupati u čvrst sneg. Zatim belanca polako dodati u posudu sa žumancima i postepeno dodavati griz. Sve zajedno polako promešati varjačom i ostaviti da odstoji najmanje pola sata pre nego što će se zakuvati supa.
Supu sa knedlama kratko kuvati, 3-4 minuta. Skloniti sa ringle pa poklopiti šerpu do serviranja.
Piletinu (bareno meso) iz supe izvaditi i spremiti za serviranje uz sos i krompir.
Krompir oljuštiti, oprati pa skuvati. Gotov krompir procediti...
U manju šerpu staviti mast da se otopi pa dodati brašno i malo propržiti. Zatim dodati mirođiju i još malo pržiti. Postepeno dodavati vodu (do željene gustine sosa). Posoliti i staviti malo sirćeta (po ukusu).
Krompir, meso i sos služiti posle supe.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: recepti.com
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno