Ako ne znate šta biste dodali kao prilog uz gulaš, pečeno meso, faširane šnicle i mnoga druga jela odgovor je upravo ove preukusne knedle.

Namirnice:

  • 500 g brašna (oštro)
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • pola kašičice šećera
  • pola kvasca
  • 150 ml mlakog mleka (ili vode)
  • 1 ili 1 1/2 stara kifla (naseckana na kockice)

Priprema

U 150ml mlakog mleka rastopite polovinu kocke svežeg kvasca i prstohvat šećera. Ostavite par minuta da kvasac krene da raste.

U posudu za mešenje stavite brašno, pospite ga sa soli, pa dodajte rastopljen kvasac i jedno jaje koje ste umutili viljuškom.

Prvo testo mešajte varjačom dok se ne sjedini, a zatim završite mešenje testa za češke knedle rukom. Mesite dok se testo u potpunosti prestane lepiti i postane glatko i elastično. Ako treba pospite ga sa malo brašna.

Gotovo testo prekrite čistom suvom krpom i ostavite ga oko pola sata na toplom mestu dok se ne udvostruči. Na kraju dodajte kiflu nasečenu na kockice i lepo umešajte.

Stavite veliku šerpu vode da se greje za kuvanje knedli. Nadošlo testo kratko premesite, presecite ga na dva dela i oblikujte valjkove.

Kad voda provri posolite je i stavite vekne testa da se kuvaju. Povremeno ih okrećite u kuvajte oko 10 minuta s jedne i 10 minuta sa druge strane .

Gotove češke knedle isecite koncem na kriške debline jednog centimetra i poslužite ih kao prilog uz sve vrste gulaša, umaka, soseva...

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: erecepti.com