Ukoliko vam je ostalo od ručka mesa i krompira, a vaši ukućani ne žele da jedu podgrevan ručak, odličan način da sve iskoristite je da napravite ukusne slane gomboce.

Knedle o krompirovog testa možete praviti kao slani obrok ili pak slatku zanimaciju.

Najbolje ih je pripremati od svežih sastojaka, ali takođe ih možete spremiti i od ostataka pire krompira koji niste potrošili za ručak.

Potrebno je:

  • 300 g pire krompira
  • 150 g oštrog brašna
  • 1 jaje
  • 300 g mesa (može mleveno ili pečeno meso iseckano na kockice)
  • malo belog luka (može i u prahu)
  • peršunov list
  • so, biber

Priprema:

Ukoliko imate već gotov pire krompir samo ga staviti na površinu i dodajte jaje i po malo brašna tako da se dobije lepo glatko testo. Ipak ne sme da bude preretko jer će vam se knedle raspadati i pucati. Testo neka bude oko pola centimetra debljine. Podelite testo na kvadrate da budu približno jednaki.

Na svaku kocku stavite po malo mesa, ukoliko spremate sveže, dobro ga upržite sa svežim lukom i dodajte mu začine. Ako imate meso preostalo od ručka, samo ga sitno iseckajte.

Nakon što potrošite svo meso, jednu po jednu gombocu zatvarajte tako da se formiraju loptice.

U šerpu stavite vodu koju ste posolili jednom kašikom soli. Nakon što proključa spuštajte gomboce i pustite ih da se kuvaju dok ne isplivaju na površinu. Nakon što su kuvane vadite ih u nauljenu posudu rešetkastom kašikom.

Preliv za ovo preukusno jelo možete napraviti po svom ukusu. U obzir dolaze sos od rena, bešamel sos, crveni sos sa paradajzom ili ih prosto uvaljati u pržene przle u koje ste dodali malo kačkavalja ili oraha.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukus.rs