Suve paprike su odlične u kombinaciji sa mlevenim mesom, a uz dodatak začina odlične su u hladnim zimskim danima.

Potrebno je:

  • 20 suvih paprika
  • 1 veći crni luk-kockice
  • 3 velike šargarepe
  • 1 manji celer
  • 1 paškanat
  • 1 koren peršuna
  • 1 veći krompir
  • 200g pirinča dugog zrna
  • 2 kašike koncentrata paradajza
  • suvi začin, so, biber
  • peršunov list
  • 200ml ulja
  • oko 600ml vode
  • tanko sečene ploške krompira za zatvaranje
  • 300ml paradajz soka
  • 2 kašike koncentrata paradajza
  • malo hladne vode

Priprema:

Na 100ml ulja propržiti kratko crni luk. Korenasto povrće oljuštiti i izrendati u duge froncle na krupnom delu rendalice, pa ga dodati  luku. Promešati, pa dodati još 100ml ulja. Mešati uz povremeno i postepeno dolivanje oko 600ml vode oko 5 minuta, jer nam nije cilj da skuvamo povrće, već da malo omekša. Dodati po ukusu, suvi začin, so, i biber.

Na kraju dodati pirinač, dve kašike koncentrata paradajza (paradajz pirea) i peršunov list, pa promešeti par puta, skloniti sa ringle i poklopiti, a pirinač će popiti ono malo tečnosti u šerpi. Ostaviti fil da se ohladi i dodati soli po potrebi. Ukoliko ne želite posne paprike hladnom filu dodajte 2 presna jaja.

Paprike operite pod mlazem tople vode, pa ih puniti filom, onako oko dve trećine paprike. Papriku zatvoriti kapicama tanko sečenog krompira. Vatrostalnu činiju ili pleh nauljite i sipajte par kašika paradajz soka na dno nauljene posude.

Poslažite paprike, ali ne previše gusto, jer će pirinač nabubreti; ređajte ih samo u jednom redu da imaju mesta da nabubre posle. Pomešajte paradajz sok i 2 kašike koncentrata paradajza. Zalite paprike ovom mešavinom i vodom tako da paprike ogreznu lepo (jedan prst iznad paprika).

Posudu pokriti alu folijom i peći na 220 stepeni oko 60 minuta, pa pažljivo podići alu foliju (pazite da vas para ne opeče) i proverite da li treba još vode doliti. Pokriti ih ponovo alu folijom, smanjiti temperaturu na 180 i nastaviti sa pečenjem još 60 minuta.

Paprike izvaditi iz rerne i ostaviti ih poklopljene folijom da se ohlade. Ukoliko su popile baš sav saft dok su se pekle možete doliti još malo paradajz soka, pokriti ih folijom i ostaviti ih tako tople na radnoj površini dok se hlade, a paprike će popiti dodatnu količinu tokom  procesa hlađenja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: foodforthought-jelena.blogspot.com