Suve paprike su odlične u kombinaciji sa mlevenim mesom, a uz dodatak začina odlične su u hladnim zimskim danima.
Potrebno je:
- 20 suvih paprika
- 1 veći crni luk-kockice
- 3 velike šargarepe
- 1 manji celer
- 1 paškanat
- 1 koren peršuna
- 1 veći krompir
- 200g pirinča dugog zrna
- 2 kašike koncentrata paradajza
- suvi začin, so, biber
- peršunov list
- 200ml ulja
- oko 600ml vode
- tanko sečene ploške krompira za zatvaranje
- 300ml paradajz soka
- 2 kašike koncentrata paradajza
- malo hladne vode
Priprema:
Na 100ml ulja propržiti kratko crni luk. Korenasto povrće oljuštiti i izrendati u duge froncle na krupnom delu rendalice, pa ga dodati luku. Promešati, pa dodati još 100ml ulja. Mešati uz povremeno i postepeno dolivanje oko 600ml vode oko 5 minuta, jer nam nije cilj da skuvamo povrće, već da malo omekša. Dodati po ukusu, suvi začin, so, i biber.
Na kraju dodati pirinač, dve kašike koncentrata paradajza (paradajz pirea) i peršunov list, pa promešeti par puta, skloniti sa ringle i poklopiti, a pirinač će popiti ono malo tečnosti u šerpi. Ostaviti fil da se ohladi i dodati soli po potrebi. Ukoliko ne želite posne paprike hladnom filu dodajte 2 presna jaja.
Paprike operite pod mlazem tople vode, pa ih puniti filom, onako oko dve trećine paprike. Papriku zatvoriti kapicama tanko sečenog krompira. Vatrostalnu činiju ili pleh nauljite i sipajte par kašika paradajz soka na dno nauljene posude.
Poslažite paprike, ali ne previše gusto, jer će pirinač nabubreti; ređajte ih samo u jednom redu da imaju mesta da nabubre posle. Pomešajte paradajz sok i 2 kašike koncentrata paradajza. Zalite paprike ovom mešavinom i vodom tako da paprike ogreznu lepo (jedan prst iznad paprika).
Posudu pokriti alu folijom i peći na 220 stepeni oko 60 minuta, pa pažljivo podići alu foliju (pazite da vas para ne opeče) i proverite da li treba još vode doliti. Pokriti ih ponovo alu folijom, smanjiti temperaturu na 180 i nastaviti sa pečenjem još 60 minuta.
Paprike izvaditi iz rerne i ostaviti ih poklopljene folijom da se ohlade. Ukoliko su popile baš sav saft dok su se pekle možete doliti još malo paradajz soka, pokriti ih folijom i ostaviti ih tako tople na radnoj površini dok se hlade, a paprike će popiti dodatnu količinu tokom procesa hlađenja.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom