Kačamak je jelo koje smo kao deca obožavali. Vratite se u detinjstvo i uživajte svim čulima.

Sastojci (za manju količinu):

  • 3 veće kutlače belog projanog brašna
  • 1,5l vode
  • soli po ukusu

Priprema:

Kačamak se priprema od belog kukuruznog brašna, mlevenog u vodenici potočari.

U veći sud staviti 1,5 l vode i soli po ukusu. Vodu pustiti da provri, dodati brašno koje ne treba mešati. Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa. U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri 20-30minuta.

Jako je važno da ima dovoljno vode, jer će u protivnom da zagori.

Ako posle pola sata bude i dalje previše vode u šerpi, odliti u neku posudu.

Brašno će se kuvati i postepeno smanjivati. Kada brašno sasvim nestane sa površine onda počinje mešanje (manjom oklagijom).

Kada je gotov, kačamak se prebacuje na specijalnu dasku , na kojoj se i služi.

Kačamak seći na komade koncem ili drvenim nožem.

Vruć kačamak može se poslužiti na razne načine:

  1. preliven mlekom i posoljen – da, dobro ste pročitali POSOLJENO mleko;
  2. u tiganju zagrejati nekoliko kašika masti, dodati perca luka ili praziluk, malo aleve paprike i uz mešanje kratko propržiti, pa odozgo namrviti sir;
  3. u tiganju zagrejati nekoliko kašika masti, dodati mlevenu papriku (paziti da ne izgori);

https://youtu.be/lw11cEl2lwI

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: recepti-kuvar.rs