Kačamak je jelo koje smo kao deca obožavali. Vratite se u detinjstvo i uživajte svim čulima.
Sastojci (za manju količinu):
- 3 veće kutlače belog projanog brašna
- 1,5l vode
- soli po ukusu
Priprema:
Kačamak se priprema od belog kukuruznog brašna, mlevenog u vodenici potočari.
U veći sud staviti 1,5 l vode i soli po ukusu. Vodu pustiti da provri, dodati brašno koje ne treba mešati. Brašno treba da ostane na površini vode kao kupa. U sredini te kupe od brašna napraviti varjačom rupu i pustiti da lagano vri 20-30minuta.
Jako je važno da ima dovoljno vode, jer će u protivnom da zagori.
Ako posle pola sata bude i dalje previše vode u šerpi, odliti u neku posudu.
Brašno će se kuvati i postepeno smanjivati. Kada brašno sasvim nestane sa površine onda počinje mešanje (manjom oklagijom).
Kada je gotov, kačamak se prebacuje na specijalnu dasku , na kojoj se i služi.
Kačamak seći na komade koncem ili drvenim nožem.
Vruć kačamak može se poslužiti na razne načine:
- preliven mlekom i posoljen – da, dobro ste pročitali POSOLJENO mleko;
- u tiganju zagrejati nekoliko kašika masti, dodati perca luka ili praziluk, malo aleve paprike i uz mešanje kratko propržiti, pa odozgo namrviti sir;
- u tiganju zagrejati nekoliko kašika masti, dodati mlevenu papriku (paziti da ne izgori);
https://youtu.be/lw11cEl2lwI
Izvor: recepti-kuvar.rs
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom