Ceo post poprilično dugo traje, a mi vam donosimo preloge koji će vam olakšati pripremu posne hrane.
Posna čorba od šampinjona i krompira
- 600 g krompira,
- 400 g šampinjona,
- veća glavica crnog luka,
- 1 struk praziluka,
- 1 šargarepa,
- začin od povrća,
- so, biber, peršun, lovorov list,
- kašika brašna ili gustina
Prodinstati na vodi seckan luk i praziluk. Dodati krompir isečen na kockice i šargarepu sečenu na kolutove. Začiniti. Dodati lovorov list i kuvati da povrće omekša. Dodati pečurke isečene na listiće.
Brašno razmutiti u malo hladne vode da se razbiju grudvice pa ga umešati u čorbu.
Još malo kuvati, posuti peršunom i služiti.
Musaka od pšenice i suvih šljiva
- 800 g krompira,
- 200 g pšenice,
- 80 g suvih šljiva,
- 20 g oraha,
- 4 kašike paradajz pirea,
- pola kašike ruzmarina
Krompir isecite na tanke kolutove, pšenicu skuvajte a suve šljive malo obarite. U vatrostalnu činiju ređajte prvo krompir, sitno seckane suve šljive, a zatim pšenicu pomešanu sa orasima. Paradajz pire razblažiti sa bujonom od povrća i time prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.
Posna čorba sa ovsenim pahuljicama
- 1/2 kg krompira,
- 2 glavice crnog luka,
- 1 šargarepa,
- kukuruz šećerac,
- šaka boranije,
- 1 koren peršuna,
- 3-4 kašike ovsenih pahuljica,
- so,
- list peršuna
Očistiti krompir, crni luk, šargarepu, i koren peršuna. Iseći sve sitno, dodati boraniju i kukuruz i naliti vodom da se kuva. Na kraju dodati ovsene pahuljice. Posoliti po ukusu i dodati seckani list peršuna.
Beli pasulj na vodi
- 1/2 kg belog pasulja,
- 250 g crnog luka,
- 1 šargarepa,
- 1 suva paprika,
- 2 kašike brašna,
- aleva paprika,
- so
Uveče potopiti pasulj u vodu da prenoći. Sutradan ga ocediti, naliti drugom vodom i staviti da provri. Ponovo ga ocediti i naliti vodom koliko da ogrezne. Dodati seckani luk, šargarepu, suvu papriku i kuvati dok se pasulj dobro ne raskuva. Brašno razmutiti u malo vode, dodati malo aleve paprike, pa sve to umešati u pasulj koji vri, dodati soli po ukusu i izmaći jelo sa vatre.
Povrće sa sosom od paradajza
- 1/2 kg krompira,
- 300 g šargarepe,
- 1 koren celera,
- 1/2 kg karfiola,
- 2 kašike začina,
- 4 kašike brašna,
- 1/2 l soka od paradajza,
- 3 češnja belog luka,
- so
Krompir oljuštiti, šargarepu očistiti i iseći po dužini. Koren celera očistiti i iseći na četiri dela, a karfiol oprati. Sve to naliti vodom da ogrezne i obariti. Kada je kuvano, dodati začin, pa vodu iz povrća iscediti, a povrće složiti u činiju. Brašno razmutiti u soku od paradajza i usuti u njega vrelu vodu u kojoj se kuvalo povrće, neprestano mešajući na vatri i to onoliko dok se ne dobije željena gustina. Skloniti sa vatre, dosoliti i po želji urezati beli luk u sos. Na kraju sos preliti preko složenog povrća.
Varivo od soje
200 g soje,
3 šargarepe,
1 l soka od paradajza,
3 glavice crnog luka,
2 češnja belog luka,
2 kašike brašna,
so,
aleva paprika.
Soju je potrebno 24 sata držati u vodi. Ocediti je i staviti da se kuva. Dodati šargarepu, sok od paradajza i crni luk. Kada je jelo kuvano začiniti ga brašnom i alevom paprikom razmućenom u hladnoj vodi. Posoliti po ukusu i dodati beli luk.
Punjeni paradajz sa rižotom i pasuljem
- 250 g svežeg crvenog pasulja,
- 750 ml bujona od povrća,
- 100 g crnog luka,
- 450 g pirinča,
- 250 ml crnog vina,
- 8 komada svežeg paradajza,
- 3 čena belog luka,
- kašika svežeg peršuna
Pasulj skuvajte sa bujonom od povrća. Ispecite seckani crni luk u teflonskom tiganju. Dodajte pirinač, propržite pa dolijte vino. Kada pirinač upije vino, dolijte bujon i kuvajte 15–20 minuta. Pri kraju kuvanja dodajte beli luk i začine. Svakom paradajzu odsecite vrh, operite ga i iscedite. Izvadite sredinu, usitnite je i dodajte u pripremljen rižoto i pasulj. Svaki paradajz posolite i napunite nadevom. Poklopite vrhovima paradajza, poređajte u vatrostalnu posudu i pecite oko 30 minuta.
Izvor: opanak.net
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem