Ceo post poprilično dugo traje, a mi vam donosimo preloge koji će vam olakšati pripremu posne hrane.

Posna čorba od šampinjona i krompira

7 POSNIH JELA: Recepti za kompletan ručak za sve koji poste na  vodi
Foto: Profimedia profimedia-0376916160
  • 600 g krompira,
  • 400 g šampinjona,
  • veća glavica crnog luka,
  • 1 struk praziluka,
  • 1 šargarepa,
  • začin od povrća,
  • so, biber, peršun, lovorov list,
  • kašika brašna ili gustina

Prodinstati na vodi seckan luk i praziluk. Dodati krompir isečen na kockice i šargarepu sečenu na kolutove. Začiniti. Dodati lovorov list i kuvati da povrće omekša. Dodati pečurke isečene na listiće.

Brašno razmutiti u malo hladne vode da se razbiju grudvice pa ga umešati u čorbu.

Još malo kuvati, posuti peršunom i služiti.

Musaka od pšenice i suvih šljiva

7 POSNIH JELA: Recepti za kompletan ručak za sve koji poste na  vodi
Foto: Profimedia profimedia-0014118589
  • 800 g krompira,
  • 200 g pšenice,
  • 80 g suvih šljiva,
  • 20 g oraha,
  • 4 kašike paradajz pirea,
  • pola kašike ruzmarina

Krompir isecite na tanke kolutove, pšenicu skuvajte a suve šljive malo obarite. U vatrostalnu činiju ređajte prvo krompir, sitno seckane suve šljive, a zatim pšenicu pomešanu sa orasima. Paradajz pire razblažiti sa bujonom od povrća i time prelijte musaku. Pospite je ruzmarinom i pecite 45 minuta na 200 stepeni.

Posna čorba sa ovsenim pahuljicama

7 POSNIH JELA: Recepti za kompletan ručak za sve koji poste na  vodi
Foto: Profimedia oat-flakes-soup
  • 1/2 kg krompira,
  • 2 glavice crnog luka,
  • 1 šargarepa,
  • kukuruz šećerac,
  • šaka boranije,
  • 1 koren peršuna,
  • 3-4 kašike ovsenih pahuljica,
  • so,
  • list peršuna

Očistiti krompir, crni luk, šargarepu, i koren peršuna. Iseći sve sitno, dodati boraniju i kukuruz i naliti vodom da se kuva. Na kraju dodati ovsene pahuljice. Posoliti po ukusu i dodati seckani list peršuna.

Beli pasulj na vodi

7 POSNIH JELA: Recepti za kompletan ručak za sve koji poste na  vodi
Foto: Shutterstock shutterstock_115930627
  • 1/2 kg belog pasulja,
  • 250 g crnog luka,
  • 1 šargarepa,
  • 1 suva paprika,
  • 2 kašike brašna,
  • aleva paprika,
  • so

Uveče potopiti pasulj u vodu da prenoći. Sutradan ga ocediti, naliti drugom vodom i staviti da provri. Ponovo ga ocediti i naliti vodom koliko da ogrezne. Dodati seckani luk, šargarepu, suvu papriku i kuvati dok se pasulj dobro ne raskuva. Brašno razmutiti u malo vode, dodati malo aleve paprike, pa sve to umešati u pasulj koji vri, dodati soli po ukusu i izmaći jelo sa vatre.

Povrće sa sosom od paradajza

7 POSNIH JELA: Recepti za kompletan ručak za sve koji poste na  vodi
Foto: Shutterstock povrce
  • 1/2 kg krompira,
  • 300 g šargarepe,
  • 1 koren celera,
  • 1/2 kg karfiola,
  • 2 kašike začina,
  • 4 kašike brašna,
  • 1/2 l soka od paradajza,
  • 3 češnja belog luka,
  • so

Krompir oljuštiti, šargarepu očistiti i iseći po dužini. Koren celera očistiti i iseći na četiri dela, a karfiol oprati. Sve to naliti vodom da ogrezne i obariti. Kada je kuvano, dodati začin, pa vodu iz povrća iscediti, a povrće složiti u činiju. Brašno razmutiti u soku od paradajza i usuti u njega vrelu vodu u kojoj se kuvalo povrće, neprestano mešajući na vatri i to onoliko dok se ne dobije željena gustina. Skloniti sa vatre, dosoliti i po želji urezati beli luk u sos. Na kraju sos preliti preko složenog povrća.

Varivo od soje

7 POSNIH JELA: Recepti za kompletan ručak za sve koji poste na  vodi
Foto: Shutterstock shutterstock_1047376282

200 g soje,

3 šargarepe,

1 l soka od paradajza,

3 glavice crnog luka,

2 češnja belog luka,

2 kašike brašna,

so,

aleva paprika.

Soju je potrebno 24 sata držati u vodi. Ocediti je i staviti da se kuva. Dodati šargarepu, sok od paradajza i crni luk. Kada je jelo kuvano začiniti ga brašnom i alevom paprikom razmućenom u hladnoj vodi. Posoliti po ukusu i dodati beli luk.

Punjeni paradajz sa rižotom i pasuljem

7 POSNIH JELA: Recepti za kompletan ručak za sve koji poste na  vodi
Foto: Shutterstock shutterstock_425109910
  • 250 g svežeg crvenog pasulja,
  • 750 ml bujona od povrća,
  • 100 g crnog luka,
  • 450 g pirinča,
  • 250 ml crnog vina,
  • 8 komada svežeg paradajza,
  • 3 čena belog luka,
  • kašika svežeg peršuna

Pasulj skuvajte sa bujonom od povrća. Ispecite seckani crni luk u teflonskom tiganju. Dodajte pirinač, propržite pa dolijte vino. Kada pirinač upije vino, dolijte bujon i kuvajte 15–20 minuta. Pri kraju kuvanja dodajte beli luk i začine. Svakom paradajzu odsecite vrh, operite ga i iscedite. Izvadite sredinu, usitnite je i dodajte u pripremljen rižoto i pasulj. Svaki paradajz posolite i napunite nadevom. Poklopite vrhovima paradajza, poređajte u vatrostalnu posudu i pecite oko 30 minuta.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: opanak.net