Specijalitet karakterističan za Vranje i okolinu, pire od pasulja, začinjen belim lukom, i preliven uljem i alevom paprikom. Od davnina, neizostavni deo posne slavske trpeze.
Sastojci:
- 500 g pasulja
- kašika ulja
- lovov list
- so, biber
- 1 dl ulja za prelivanje
- 1 kašičica aleve paprike
- pola glavice belog luka
Priprema:
Pasulj otrebiti i naliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan odliti tu vodu, naliti novu, koliko da pokrije zrna pasulja, dodati kašiku ulja i lovorov list, pa kuvati, dok zrna ne počnu da se raspadaju.
Skuvani pasulj ocediti i ispasirati, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati sitno seckani beli luk i sve dobro izmešati. Pire od pasulja sipati u posudu za služenje, oblikovati po želji, pa posuti alevom paprikom. Preliti zagrejanim uljem, pa kašikom ujednačiti ulje i papriku.
Izvor: secanja.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus