Pečen u rerni sa ruzmarinom

Isečen na kriške ili kocke, uvaljajte svaki komad u prethodno napravljenu mešavinu od maslinovog ulja, soli, bibera i ruzmarina (može i sušenog).

Tako mariniran krompir poređajte na pleh ili u posudu za pečenje, i na 180 C stepeni pecite oko pola sata.

Ispeći će se jako brzo, gotov je kada je skroz mekan. Ukrasite ga svežim ruzmarinom i poslužite uz belo meso.

Pečen u rerni sa semenom komorača (ili kimom)

Isecite batat na kriške, a onda svaki krišku začinite mešavinom maslinovog ulja, soli i bibera. Stavite u posudu, pospite ga izdašno semenom komorača (ili kimom), a onda stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 C, oko pola sata. Pečen krompir izvadite na tanjir i prelijte hladnim kiselim mlekom.

Može da se služi kao prilog uz meso, ali može i uz salatu, kao glavno jelo.

Supa od slatkog krompira, šargarepe i đumbira

Deca će obožavati! Na malo ulja, stavite da se brzo proprži sveže izrendan đumbir, a onda na to pospite šargarepu i batat isečene na kockice. Pomešajte sa uljem da se sve sjedini i blago proprži, a onda prelijte vodom da ogrezne, i kuvajte sve dok se ne skuvaju obe povrćke. Začinite po ukusu.

Gotovu supu stavite u blender sa tečnošću u kojoj se kuvala, a po želji možete dodati malo kisele ili pavlake za kuvanje tokom mućenja, ili prilikom posluživanja.

Pire od slatkog krompira

Skuvajte krompir u posoljenoj vodi, a onda ga propasirajte s mlekom, ili grčkim jogurtom, dodajući malo običnog bibera ili kajenske paprike ako nemate sitnu dečicu na ručku. Priprema se kao običan krompir, ali ovaj pire ime potpuno drugačiji ukus, očekivano.

Možete ga poslužiti na dnu tanjira, a onda na njega staviti lepo pečen komad belog mesa, ili biftek, ako ste tako u mogućnosti.

Pečen u rerni, sa belim lukom i parmezanom

Još jedna verzija iz rerne.

Krompir isečen na kriške, i začinjen po ukusu (so, biber), blago nauljen, stavite da se peče pola sata na 180C. Kada je gotov, pospite ga belim lukom i parmezanom i poslužite kao prilog uz neko meso.

Možete ga peći i posutog belim lukom i parmezanom, tada će se ta dva dodatka više zapeći, pa će krompir po ivicama imati crne tragove i biće markantnijeg ukusa.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor:  mooshema.com