Dekoracija stola za Božić treba da bude svečana, ali jednostavna. Neizostavni običajni detalji su žito, sveća, vino. Kao ukrasi mogu da posluže orasi u ljusci, klasje žita, lišće i grančice badnjaka, a preko stolnjaka možete posuti malo slame.
Pečenje je nezaobilazan deo božićne trpeze. Pored njega se na stolu obavezno mora naći i česnica u koju domaćica sakrije novčić, pa onaj kome on zapadne u poštenoj deobi, po verovanju, tokom cele godine ima pun novčanik para.
Dobra supa je uvek simbol pravog porodičnog ručka, tako da ni za Božić nema razlike.
Raznovrsne đakonije su uvek dobrodošle: pite, rolati, kiflice u različitim kombinacijama. Raznovrsni deserti su takođe prisutni: baklave, torte, kolači...
Pogledajte šta se to sve može naći na prazničnoj trpezi za Božić.
Slani rolat sa spanaćem
Umesto spanaća možete staviti ajvar ili šargarepu pa dobiti drugačiju boju i ukus.
Sastojci:
Potrebno za piškotu:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 3 kašike mleka
- 3 kašike vode
- 1 kašika ulja
- 1 kašikica soli
- 1 kesica praška za pecivo
- oko 200 g spanaća
Za premaz:
- 1 čaša pavlake (od dva decilitra)
- 300 g sitnog sira
- 3 – 4 kisela krastavčića
Još je potrebno:
- 300 g kačkavalja ( isečen na tanke listiće)
- 300 g šunke
Priprema:
Umutiti penasto belanca pa polagano dodavati žumanca i mutiti. Dodati so, brašno, prašak za pecivo, promešati pa dodati mleko, vodu, ulje, spanać.
Izmešanu masu izliti u tepsiju (34 x 30) obloženu pek papirom. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Vruću piškotu umotati u rolat zajedno sa pek papirom i ostaviti da se hladi oko 30 minuta.
Ohlađenoj piškoti ukloniti pek papir i preko cele površine premazati premaz od krastavaca. Zatim poređati listove sira (trapista ili bilo koji drugi), preko sira listove šunkarice ili kao i ja, dimljenim ćurećim prsima.
Uviti lagano u rolat pazeći da kora ne popuca. Ostaviti u frižider da se stegne pa iseći i poslužiti. Prijatno!
Kuglice od krompira
Sastojci:
- 4 veća krompira
- 150 g šunke
- 150 g majoneza
- čen belog luka
- 50 g kačkavalja
- kašika pavlake
- so, biber
- mlevena slatka paprika i biber, po želji
Priprema:
1. Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite i propasirajte. Dodajte naseckanu šunku, izgnjecen beli luk, majonez, pavlaku, so i biber.
2. Dobro izmešajte masu rukama, pravite bombice i uvaljajte ih u izrendan kackavalj. Ukoliko želite, dodajte malo “boje” time što cete ih dodatno posuti alevom paprikom ili biberom. Služite hladno.
Pikantna punjena jaja
Sastojci:
- 6 tvrdo kuvanih jaja
- 60 ml grčkog jogurta
- kašika senfa
- so, biber
- slatka mlevena paprika
Priprema:
1. Kuvana jaja oljuštite i prepolovite. Izvadite žumanca i stavite ih u činiju i pomešajte s grčkim jogurtom, senfom, a zatim posolite i pobiberite.
2. Smesom od žumanaca punite belanca, pospite preko mlevenu papriku i dekorišite po želji.
Pečenica sa suvim voćem
Sastojci:
- 200 g mešanog suvog voća (kajsije, šljive, kruške)
- 600 ml supe (kocka)
- 1,2 kg svinjske pečenice
- biber
- 2 kašike ulja
- 1/2 kašičice origana
- 100 ml slatke pavlake
- 1–2 kašike gustina
Priprema:
1. Iseckati suvo voće i razmekšati ga u toploj supi. Meso pobiberiti i ispržiti sa svih strana na vrelom ulju.
2. Mesu dodati razmekšano voće, zajedno sa supom. Dodati i origano, poklopiti i krčkati na srednjoj temperaturi oko 45 minuta.
3. Meso izvaditi iz šerpe, pa u saft sa voćem doliti slatku pavlaku. Prokuvati, zatim umešati razmućeni gustin i opet kratko prokuvati. Meso poslužiti uz saft.
Mekane krmenadle
Sastojci:
- 500 g šargarepe
- 500 g krompira koji se ne raspadaju kuvanjem
- 2 jajeta
- kašika brašna
- so, biber
- muskatno orašče
- 6 kašika ulja
- 4 krmenadle (po 150 g)
- malo majorana
- 2 kašike masti
Priprema:
1. Sitno izrendati krompir i šargarepu, pa pomešati sa jajima i brašnom. Posoliti, pobiberiti i začiniti muskatnim oraščićem.
2. Zagrejati rernu na 80 stepeni. Zagrejati ulje u tiganju, vaditi kašikom masu od povrća i spuštati je u vrelo ulje da se prži. Blago pritisnuti, okrenuti i pržiti s druge strane da porumene. Dobijene krokete izvaditi i ostaviti u rerni da se ne ohlade.
3. Posoliti i pobiberiti meso, natrljati majoranom. Zagrejati mast u drugom tiganju, pržiti krmenadle s jedne strane 6 minuta, pa s druge isto toliko. Servirati krmenadle i krokete od
povrća. Najbolji prilog je puno zelene salate.
Jagnjetina sa začinima
Sastojci:
600 g jagnjetine (but)
2 kašike ulja
1/2 veze timijana sa cvetovima
po 3–4 grančice lavande i ruzmarina sa cvetovima
2 cveta, npr. dana i noći (po želji)
2 čena belog luka
2 paradajza
100 g maslaca
100 ml belog vina
so, biber
Priprema:
1. Meso oprati, prosušiti i tanko iseći, pa u posudi pomešati sa uljem. Ostaviti oko 20 minuta da odstoji.
2. Začinske biljke oprati i protresti. Nekoliko cvetova timijana, lavande i ruzmarina izdvojiti, kao i cvetove dana i noći. Listiće začinskih trava odvojiti od stabljika i iseckati. Beli luk očistiti, iseckati i pomešati sa začinskim biljkama. Paradajz oprati i iseći na kockice.
3. Jagnjetinu pržiti u tiganju sa duplim dnom na visokoj temperaturi sa svih strana po 1 minut, a zatim izvaditi. U tiganju na malo maslaca izdinstati mešavinu začina i paradajz. Doliti belo vino, pa ostaviti da se sve skuva. Meso začiniti solju i biberom. Preostali maslac u trakama dodavati mesu. Servirati ukrašeno cvetovima biljaka. Jesti uz pečeni hleb.
Brza keks torta
Sastojci:
- 500g petit beurre keksa
- 4 žumanceta
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 0,5 l mleka + mleko za umakanje keksa
- 1 vanilin šećer
- kašika maslaca
Priprema:
1. Pola litre mleka, 4 kašike šećera i maslac staviti da provri. Žumanca izmešati sa 2 kašike šećera, brašnom i malo mleka (tek da se napravi masa koju možete sipati). U vrelo mleko polako sipati masu sa žumancima, stalno mešajući. Kuvati oko 2 minuta. Ostaviti da se ohladi.
2. Keks umakati u toplo mleko i slagati na tacnu. Filovati ohlađenim filom i odozgo staviti još jedan red keksa. Po želji možete ukrasiti šlagom ili šamom od preostalih belanaca.
Čokoladna torta
Sastojci:
- 125 ml mleka
- 500 g čokolade za kuvanje
- 250 g omekšalog putera
- 250 g šećera
- 4 jaja
- 100 g gustina
- 250 g keksa
- 3 kašike kakaa u prahu
- 1 kesica praška za pecivo
- 600 ml slatke pavlake
- 6 kašika ruma
Priprema:
1. Rernu zagrejte na 175 °C. Mleko stavite na vatru da se polako zagreje. Naseckajte 100 g čokolade pa je rastopite umleku i ostavite da se smesa prohladi.
2. Penasto umutite puter i šećer, pa naizmenično sa 50 g gustina, umešajte jedno po jedno jaje.
3. Izmešajte zasebno ostatak gustina, keksa, kašiku kakaa i prašak za pecivo pa tu smesu umešajte zajedno sa prohlađenim čokoladnim mlekom.
4. Testo izlijte u namašćeni kalup (ø 26cm), pecite u rerni 30 minuta pa izvadite da se ohladi.
5. Zagrejte slatku pavlaku pa je sklonite sa vatre. Krupno naseckajte preostalih 400 g čokolade i mešajući je rastopite u pavlaci.
6. Izlijte smesu u posudu za mućenje i ostavite 2 sata u frižideru. Čokoladno testo presecite na 3 kore pa ih poprskajte rumom.
7. Ohlađenu čokoladnu smesu mešajte minut. Nafilujte kore i ukrasite tortu po želji. Mi predlažemo čokoladnu glazuru.
Japanski vetar
Sastojci:
- 8 belanaca
- 400 g šećera
- sok od 1/2 limuna
Fil:
- 8 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 3 kašike brašna
- 2,5 dl mleka
- 250 g maslaca ili margarina
- 150 g mlevenih prepečenih lešnika
- 150 g seckanih oraha
- 2 kesice šlaga
Priprema:
1. Belanca, šećer i sok od limuna umutite u čvrst sneg. Sipajte u pleh obložen pek papirom i pecite na 150 stepeni. Kora treba više da se suši nego da se peče. Gotovu koru pažljivo istresite iz pleha i isecite po dužini na tri dela.
2. Za fil umutite 4 žumanceta s 4 kašike šećera, dodajte brašno. Masu pomešajte s toplim mlekom i kuvajte na tihoj vatri. Kad se sjedini, ostavite da se ohladi. Preostala 4 žumanceta penasto umutite s maslacem ili margarinom i 4 kašike šećera pa pomešajte s filom koji je prethodno skuvan. Dobro promešajte i podelite na dva dela. U jedan deo stavite lešnike, a u drugi orahe. Prvu koru filujte filom s lešnicima, drugu filom s orasima, pa završite trećom korom.
3. Tortu ukrasite umućenim šlagom ili nekim od filova, ukoliko vam preostanu i ostavite u frižideru da se dobro ohladi.
Izvor: stvarukusa.rs
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način