Nema ništa ukusnije nego posni pasulj spremljen po tajni naših majka i baka.

Potrebno je:

500 g pasulja tetovca

3-4 glavice crnog luka

1/2 praziluka

1 puna kašičica slatke aleve paprike i kašičica tucane, pola kesice crnog mlevenog bibera

po ukusu suvog biljnog začina

1 crveni luk

250-300 ml ulja

Priprema

Pasulj staviti u šerpu i naliti hladnom vodom, pa staviti da provri. Potom procediti i baciti prvu vodu, zatim ponoviti postupak uz  dodatak sitno iseckanog luka.  Zatim ponovo procediti, pa prosuti i drugu vodu, pa naliti treću i ostaviti da kuva dok ne omekša.

Praziluk naseći na tanke kolutiće, pa ga propržiti na malo ulja dok nepostane staklast.

U vatrostalnu činiju ili keramički pekač (grne) sipati proceđen pasulj, ali sačuvati pola čaše vode u kome se kuvao.

Praziluk sjediniti sa pasuljem i dodati mu biljni začin, papriku, biber, vodu od kuvanja i ulje.

Dodati i neku suvu cepkanu papriku.

Napomena: Ne štedeti na ulju, jer prebranac je dobar kad se napije masnoćom.

Peći u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni.

Služiti uz svežu salatu ili novu turšiju i ljute papričice. Prijatno!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: juznasrbija.info