Nema ništa ukusnije nego posni pasulj spremljen po tajni naših majka i baka.
Potrebno je:
500 g pasulja tetovca
3-4 glavice crnog luka
1/2 praziluka
1 puna kašičica slatke aleve paprike i kašičica tucane, pola kesice crnog mlevenog bibera
po ukusu suvog biljnog začina
1 crveni luk
250-300 ml ulja
Priprema
Pasulj staviti u šerpu i naliti hladnom vodom, pa staviti da provri. Potom procediti i baciti prvu vodu, zatim ponoviti postupak uz dodatak sitno iseckanog luka. Zatim ponovo procediti, pa prosuti i drugu vodu, pa naliti treću i ostaviti da kuva dok ne omekša.
Praziluk naseći na tanke kolutiće, pa ga propržiti na malo ulja dok nepostane staklast.
U vatrostalnu činiju ili keramički pekač (grne) sipati proceđen pasulj, ali sačuvati pola čaše vode u kome se kuvao.
Praziluk sjediniti sa pasuljem i dodati mu biljni začin, papriku, biber, vodu od kuvanja i ulje.
Dodati i neku suvu cepkanu papriku.
Napomena: Ne štedeti na ulju, jer prebranac je dobar kad se napije masnoćom.
Peći u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni.
Služiti uz svežu salatu ili novu turšiju i ljute papričice. Prijatno!
Izvor: juznasrbija.info
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno