Krompir je neizbežna namirnica u kuhinjama mnogih od nas. To je naročito zbog toga što je krompir namirnica koja se može pripremiti na mnogo načina. Ovo su neki od njih.
Krompir sa šećerom i susamom
Glazirani krompir sa šećerom i susamom je neobična, ali zanimljiva kombinacija slatkog i slanog. Za ovaj recept potreban je sitniji krompir ili u sezoni mladi krompir. Susam mu daje posebnost, a ako koristite i crni i beli susam, izgledaće i jako dekorativno.
Krompir u pavlaci za kuvanje
Krompir sa pavlakom za kuvanje je dosta kalorično jelo i ujedno jedan od favorit načina kako Danci pripremaju krompir. Sitno naseckani beli luk daće da bude jos ukusniji. Kremasto i jako ukusno.
Zapečeni pire krompir
Zapečeni pire krompir je odlična ideja kada pripremate pire za goste, jer se može održati toplim u rerni i izvaditi ga neposredno pred serviranje.
Rosti
Rosti – krompir je jednostavni i lak nacin za sve ljubitelje krompira. Uz dobru zelenu salatu moze biti i ceo obrok.
Priprema: Oljuštite i izrendajte 4 velika krompira. Ocedite ih u čistoj kuhinjskoj krpi. Dodajte maslinovo ulje i malo sitno iseckanog peršuna. Posolite i promešajte. Napravite loptice i spljoštite ih dlanovima. Poređajte ih u pleh, preko papira za pečenje i pecite ih 40 minuta na 190 stepeni. Po želji u mešavinu možete dodati malo sira, majčinu dušicu ili ljutu papriku.
Cepelinai
Cepelinai je tradicionalno litvansko jelo. Cepelinai su velike šunke od mešavine sirovog i kuvanog testa od krompira koji je napunjen svinjskim mesom i umočen u posudu sa pavlakom i umakom od slanine.
Izvor: kuhinjskeprice.com/stvarukusa.rs
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu