Krompir je neizbežna namirnica u kuhinjama mnogih od nas. To je naročito zbog toga što je krompir namirnica koja se može pripremiti na mnogo načina. Ovo su neki od njih.

Krompir sa šećerom i susamom

Glazirani krompir sa šećerom i susamom je neobična, ali zanimljiva kombinacija slatkog i slanog. Za ovaj recept potreban je sitniji krompir ili u sezoni mladi krompir. Susam mu daje posebnost, a ako koristite i crni i beli susam, izgledaće i jako dekorativno.

Krompir u pavlaci za kuvanje

Krompir sa pavlakom za kuvanje je dosta kalorično jelo i ujedno jedan od favorit načina kako Danci pripremaju krompir. Sitno naseckani beli luk daće da bude jos ukusniji. Kremasto i jako ukusno.

Zapečeni pire krompir

Zapečeni pire krompir je odlična ideja kada pripremate pire za goste, jer se može održati toplim u rerni i izvaditi ga neposredno pred serviranje.

Rosti

Rosti – krompir je jednostavni i lak nacin za sve ljubitelje krompira. Uz dobru zelenu salatu moze biti i ceo obrok.

Priprema: Oljuštite i izrendajte 4 velika krompira. Ocedite ih u čistoj kuhinjskoj krpi. Dodajte maslinovo ulje i malo sitno iseckanog peršuna. Posolite i promešajte. Napravite loptice i spljoštite ih dlanovima. Poređajte ih u pleh, preko papira za pečenje i pecite ih 40 minuta na 190 stepeni. Po želji u mešavinu možete dodati malo sira, majčinu dušicu ili ljutu papriku.

Cepelinai

Cepelinai je tradicionalno litvansko jelo. Cepelinai su velike šunke od mešavine sirovog i kuvanog testa od krompira koji je napunjen svinjskim mesom i umočen u posudu sa pavlakom i umakom od slanine.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: kuhinjskeprice.com/stvarukusa.rs