Savršena za porodični ručak.
Potrebno je:
(za 5 osoba)
- 1,2 kg svinjske plećke
- 15-tak manjih parčića slanine
- so
Priprema:
Pripremimo komad mesa koji ćemo špikovati, so i seckane parčiće slanine. Dobro će poslužiti nož sa oštrim zašiljenim vrhom.
Vrhom noža zasečemo mali otvor u mesu.Parče slanine umočimo u so, i u zasek u mesu, koji malo proširimo prstom, ubacimo slaninu.Trudimo se da pripremljenu parčad slanine ravnomerno rasporedimo u komadu mesa.
Kada završimo s ubacivanjem slanine, meso, po ukusu, osolimo po površini , sa svih strana. Stavimo meso u posudu za pečenje, koju smo tek malo nauljili. Meso, takođe, tek malo poprskamo s uljem. Sipamo pored mesa, nikako preko mesa,(da se so ne bi spirala s mesa) pola šoljice vode, poklopimo vatrostalnu posudu i stavimo u rernu da se peče.
Meso pecite u staklenoj vatrostalnoj posudi u rerni na 180 stepeni, oko 90 minuta.
Petnaestak minuta pred kraj pečenja, skinite poklopac s posude i uključite donji fen rerne kako bi tečnost, stvorena prilikom pečenja mesa, isparila. Ne bi trebalo forsirati fen rerne, tek malo, da se meso ne bi sušilo i skorilo spolja.
Pečeno meso izvadimo iz posude u kojoj se peklo. Ostavite meso da se tek malo rashladi kako bi se lepše seklo.
Na oval, lepo poslažete sočne komade mesa...
Možete da dodate kao prilog, pomfrit.
Dodajte malo i zimske salate: filete kisele paprike i malo tartar sosa po želji.
Ako dodate i supu, ovaj nedeljni ručak za vašu porodicu je spreman.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Original šampita koju će deca obožavati
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu