Polako nam stiže doba tikvica, patlidžana i paradajza. Zašto ih ne bismo spojili u jedno jelo! "Zarolajte" ih u jedno sočno jelo koje prija toplo, ali i hladno.
Sastojci
Za 16 rolica:
- 250 g šunke
- 250 g kačkavalja
- 1 veći patlidžan (oko 450 g)
- 1 velika tikvica (oko 450 g)
- 400 g konzerviranog seckanog paradajza
- 1 kašičica origana
- nekoliko kašika maslinovog ulja
- so, biber
- listovi svežeg bosiljka
- možete dodati i drugo povrće po ukusu
Dovoljno je dodati im fine šunke i sira, svežeg bosiljka i maslinovog ulja, zarolati ih u dekorativne rolnice koje su jednako ukusne bilo da se konzumiraju tople ili hladne.
U ovom je receptu korišćena konzervirani seckani paradajz, ali ako imate, slobodno možete staviti i ukusnan domaći kuvani paradajz koji će ovo jelo učiniti još ukusnijim. Tikvica i patlidžana već ima u izobilju, a krenuo je i domaći paradajz. Spremni smo za leto.
Iako je izazov po letnjim vrućinama paliti rernu, zbog ovog jela se to svakako isplati.
Priprema:
Operite patlidžan i tikvicu, osušite ih kuhinjskim ubrusima, pa nasecite po dužini na tanke kriške (debljine otprilike 5-6 milimetara). Treba da dobijete 8 jednakih kriški od svakog povrća.
U širokoj posudi zagrejte malo maslinovog ulja pa ispržite patlidžane i tikvice dok se lepo ne zazlate i ne omekšaju (po par minuta sa svake strane). Slažite ih na tanjir u jednom sloju, posolite i pustite da se ohlade.
U zdelici izmešajte konzervirani seckani paradajz, dodajte joj prstohvat-dva soli, origano i kašiku maslinovog ulja, pa sve dobro izmešajte.
Slažite rolnice – na jednu krišku tikvice stavite komad fine šunke koju ste presekli po pola, dodajte šnitu sira takođe presečenu po pola pa zarolajte rolnicu. Isto napravite s patlidžanom. Iskoristite sve pripremljene kriške tikvica i patlidžana kako biste dobili ukupno 16 rolnica.
U posudu za pečenje stavite pripremljeni umak od paradajza, pa posložite rolnice (da je zarolani deo povrća, šunke i sira okrenut prema gore). Popaprite i stavite da pečete u prethodno zagejanu pećnicu na 180°C pa pecite oko 30 minuta. Zadnjih 5 minuta pečenja slobodno okrenite na grill da se sir i šunka lepo zapeku.
Izvadite iz pećnice, pustite da se rolnice ohlade barem 10 minuta, pa poslužite uz dodatak svežih listova bosiljka.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu
Izvor: volim-meso.hr
Sendvič torta sa šunkom i krem sirom
Potpuno novo na tržištu: Brzi i hranljivi obroci sada dostupni u vidu Argeta salata
Kremasti tiramisu rolat
Čokoladna Prag torta
Kako da napravite posnu pitu sa prazilukom i šargarepom