Bogata kombinacija paprika, tikvice, raštike i paradajza osvojiće sva vaša čula.
Šarena dolma je tradicionalno bosansko jelo, napravljeno od povrća i mesa.
Sastojci:
1 kg faširanog junećeg mesa
2 šoljice pirinča
2 šargarepe
2 glavice crvenog luka
peršun
so
vegeta
crvena paprika
biber
pola čaše vode
3 kašike ulja
pola kilograma sitnijih paprika
2 tikvice
3 krompira
10 listova raštike
1 glavica luka
2 paradajza
Priprema:
Operite paprike i očistite ih od semenki. Ogulite tikvice i očistite središnji deo. Takođe, ogulite i krmpir i izdubite. Isto uradite i sa lukom i paradajzom. Listove raštike prokuvajte. U drugoj posudi stavite meso, iseckanu šaragrepu, luk, i začine po želji. Zatim dodajte opran pirinač. U smesu dodajte vodu i ulje, te sve mešate dok se ne sedini. Filujte paprike, tikvice, krompir, luk, paradajz i kelj. Stavite u šerpu da se kuva 15-tak minuta. Potom ih stavite u tepsiju i pecite na 250 Celzijusa 20-tak minuta. U drugoj posudi stavite četiri kašike pavlake, jednu kašičicu crvene paprike i malo vode i ulja. Promešajte i pospite preko dolme. Stavite da se peče još 15-tak minuta.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom