Suve punjene paprike imaju sasvim drugačiji ukus od svežih. Na jugu Srbije gotovo da nema svečanijeg ručka bez punjenih suvih paprika, svejedno da li posnih ili mrsnih.
Ono što je zajedničko za sve ove recepte jeste da se suve paprike operu, očiste od drški i semenki i preko njih se sipa vrela voda kako bi se omekšale i lakše se punile. Preko njih se onda stavi neka tacna koja ih pritisne ne dozvoljavajući im da isplivaju na površinu. Potrebno je oko 20 manjih ili 15 većih suvih paprika. Dok stoje u vrućoj vodi, potrebno je pripremiti nadev.
Paprike punjene pirinčem
500 g luka (može samo crni, može praziluk, a mogu se koristiti i jedan i drugi u razmeri po želji)
500 g pirinča
mlevena crvena paprika, slatka ili ljuta
po želji, kašika tucane suve paprike
oko 1 dl ulja
so po potrebi
Sitno seckani luk dobro izdinstati na ulju, pa kada postane staklast, dodati tri kašike aleve paprike i pirinač prethodno opran, posoliti i mešati dok se ne dobije ujednačena masa. Uliti 2 dl vrele vode, prodinstati oko dva minuta i skloniti s vatre.
Paprike izvaditi iz vode, ocediti ih i puniti prohlađenim nadevom. Voditi računa da paprike ne ostanu poluprazne, pogotovo ako su dugačke i uske. Lagano prstima potisnuti pirinač ka rogu paprike kako bi bile ravnomerno napunjene.
Paprike ređati u pouljenoj tepsiji tako da budu sabijene i naliti onom vodom kojom su bile poparene i kojoj je prethodno dodata kašičica soli. Paprike treba da tek ogreznu u vodi, ali da je ne bude previše, odnosno, da ne prelazi voda preko njih.
Staviti tepsiju u rernu zagrejanu prethodno na 200 stepeni, zapeći desetak minuta, pa je prekriti aluminijumskom folijom.
Ostaviti da se krčkaju oko pola sata, da upiju vodu i nabubre, a zatim isključiti rernu, skinuti foliju i ostaviti tepsiju u rerni kako bi se zapekle i kako bi sva voda isparila. Suve paprike su dobre onda kada nema ni kapi vode u tepsiji posle pečenja.
Paprike punjene povrćem
Dve srednje glavice crnog luka ili jedan struk praziluka
Tri čena belog luka ili kašičica granula belog luka
400 g neočišćenog krompira
100 g neočišćene šargarepe
100 g seckanih oraha
Pola šoljice pirinča
Soli i bibera po ukusu
Oko 1 dl ulja
Dve kašičice suvog peršuna
Dve kašičice aleve paprike, opciono
Dok čekate da poparena paprika omekša, izdinstati luk da bude staklast, pa mu dodati povrće koje je prethodno očišćeno i narendano. Promešati, dodati soli po ukusu, oprani pirinač, peršun, izmešati da se dobije kompaktna smesa, dodati 2 dl vrele vode, prodinstati dva-tri minuta i skloniti s vatre. Dodati sitno seckane orahe, beli luk i biber.
Ocediti paprike i puniti ovim nadevom sledeći gorenavedena uputstva. Svaku papriku zatvoriti komadom seckanog krompira ili posuti s malo brašna, pa ređati u pouljenoj tepsiji gusto ih sabijajući. Naliti onom vodom kojom su bile poparene, ali ne da budu sasvim prelivene, kako rekosmo, nego samo da ogreznu u vodi.
Pokriti folijom, staviti u rernu zagrejanu na 200 stepeni i peći dok sva voda ne uvri, između 30 i 45 minuta. Onda isključiti rernu, skinuti foliju i ostaviti paprike da se zapeku.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom