Španska kuhinja je izuzetno ukusna i zanimljiva, ali gastronomska ponuda Španije u velikoj meri zavisi od toga u kom se delu nalazite. Jug Španije je poznat po mediteranskoj kuhinji - jede se mnogo ribe i plodova mora i koristi se dosta maslinovog ulja i belog luka. Centralni deo Španije je poznat po fenomenalnim jelima od mesa, mesnih prerađevina i jaja, dok na severu preferiraju kuvana jela i variva od mesa i povrća.
Španci su narod koji uživa u životu, pa i u hrani. Ručak je za njih najvažniji obrok u danu. Obično ručaju između 13 i 16 sati, a tada su na meniju njihova omiljena jela kao što su paelja, gulaš, gaspaćo...
Paelja je najpopularnije jelo španske kuhinje. To je šareno jelo od pirinča i sitnih komadića ribe, plodova mora, mesa i povrća. Neizbežan začin koji se stavlja u paelju je šafran. Veoma je bitno da se pirinač kuva u vodi u kojoj se prethodno kuvalo meso - riba, piletina ili zečetina.
Glavni začin u španskoj kuhinji sigurno je beli luk. Ako niste ljubitelj pirinča, kao alternativu možete naručiti krompir ili hleb, obzirom da Španci skoro uopšte ne jedu testeninu, za razliku od Italijana. U španskoj kuhinji mnogo se koristi maslinovo ulje.
Drugo popularno jelo španske kuhinje je gaspaćo - čorba koja se priprema od paradajza, hleba, belog luka, maslinovog ulja, krastavca, sirćeta i tabasko preliva. Španska kuhinja je još poznata po omletu od krompira, madridskom gulašu, španskoj piti i ostalim ukusnim jelima.
Mi vam predlažemo tri laka i jednostavna recepta njihove najomiljenije i najpoznatije hrane.
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/jednostavno-za-pripremu-madridski-gulas/
https://www.stvarukusa.rs/glavno-jelo/napavite-tradicionalni-spanski-rucak-paelja-sa-piletinom-i-gamborima/
https://www.stvarukusa.rs/supe-i-corbe/gaspaco-hladna-supa-od-paradajza-gotova-za-15-minuta/
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom