Italija gaji pravi kult testenina, a neki od tradicionalnih recepata iz ove zemlje pogodni su za pripremu i kada ste u stisci s vremenom i kada želite da impresionirate prijatelje.
Špageti sa crvenim sosom
Sastojci za četiri osobe:
400 g špageta
2 sveže ili suve ljute papričice
2 čena belog luka
400 g zrelog paradajza ili paradajz pelata
100 g pekorino sira
so
biber
svež bosiljak
maslinovo ulje
Način pripreme:
Izdrobite beli luk i ispržite ga na maslinovom ulju zajedno sa naseckanim papričicama. Oljuštite sveži paradajz tako što ćete ga potopiti u ključalu vodu na jedan minut, a zatim ubaciti u hladnu vodu. Uklonite mu semenke i iseckajte ga, ili jednostavno koristite konzervirani paradajz. Dodajte ga u tiganj i kuvajte dok se ne zgusne. Skuvajte testeninu i ubacite je u tiganj sa paradajzom i dodajte peršun i sveže narendan sir. Služite odmah.
Savet: Ako ne možete da nađete pekorino sir, dobro će vam doći svaki tvrdi ovčiji sir.
Špageti sa tunjevinom
Sastojci za četiri osobe:
350 g paste po želji
160 g tunjevine iz konzerve
1 čen belog luka
1 ljuta papričica
300 g čeri paradajza
maslinovo ulje
svež bosiljak
so
biber
Način pripreme:
Dobro ocedite tunjevinu od ulja, zgnječite beli luk i presecite paradajz na polovine. U međuvremenu skuvajte testeninu i propržite beli luk, ljute papričice, paradajz i polovinu bosiljka. Kad su špagete skoro gotove, ocedite ih i dodajte u tiganj zajedno s tunom. Dobro promešajte i poslužite sa svežim bosiljkom.
Špageti sa slaninom i sirom
Sastojci za četiri osobe:
400 g debljih špageta
200 g slanine
maslinovo ulje
100 g pekorino sira
biber
Način pripreme:
Isecite slaninu na komadiće i propržite ih na malo ulja. Skuvajte špagete i ocedite ih, pa ih dodajte proprženoj slanini u tiganju. Umešajte sir i malo vode u kojoj se testenina kuvala. Začinite biberom.
U originalnom receptu koriste se sušeni svinjski obrazi guanciale, ali pošto ih je teško naći, preporučujemo da ih zamenite slaninom. Isto važi i za sledeći recept.
Špageti u sosu od paradajza, vina, ljutih papričica i slanine
Sastojci za četiri osobe:
100 g slanine
100 g pekorino sira
maslinovo ulje
malo belog vina
400 g konzerviranih paradajza
ljuta papričica
so
Način pripreme:
Isecite slaninu (ili sušene svinjske obraze, ako ih imate) na male komade i propržite u tiganju na ulju zajedno sa celom ljutom papričicom. Pred kraj dodajte malo vina. Izvadite slaninu iz tiganja i držite je na toplom mestu. U međuvremenu skuvajte špagete i ocedite ih. Isecite oguljene sveže ili konzervirane paradajze i dodajte u tiganj, posolite i krčkajte dok tečnost ne ispari. Izvadite ljutu papričicu i vratite slaninu u tiganj. Stavite oceđenu testeninu i preko narendajte sir.
Špageti karbonara
Sastojci za četiri osobe:
400 g špageta
4 jaja
100 g slanine
100 g narendanog pekorina
biber
maslinovo ulje
Način pripreme:
Skuvajte špagete u posoljenoj vodi. Nasecite slaninu na male komade i kratko je propržite u tiganju sa malo ulja. Izmutite jaja koja su neko vreme stajala na sobnoj temperaturi zajedno sa biberom i pekorinom. Procedite testeninu zadržavajući jednu šoljicu vode u kojoj se kuvala. Stavite špageti u tiganj, dobro promešajte, a zatim sve sastojke stavite u činiju i nastavite da mešate po potrebi dodajući vodu u kojoj se kuvala testenina. Odmah poslužite zajedno sa još bibera i narendanog sira.
Izvor: stil.kurir.rs
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno