Italija gaji pravi kult testenina, a neki od tradicionalnih recepata iz ove zemlje pogodni su za pripremu i kada ste u stisci s vremenom i kada želite da impresionirate prijatelje.

Špageti sa crvenim sosom

Sastojci za četiri osobe:

400 g špageta

2 sveže ili suve ljute papričice

2 čena belog luka

400 g zrelog paradajza ili paradajz pelata

100 g pekorino sira

so

biber

svež bosiljak

maslinovo ulje

Način pripreme:

Izdrobite beli luk i ispržite ga na maslinovom ulju zajedno sa naseckanim papričicama. Oljuštite sveži paradajz tako što ćete ga potopiti u ključalu vodu na jedan minut, a zatim ubaciti u hladnu vodu. Uklonite mu semenke i iseckajte ga, ili jednostavno koristite konzervirani paradajz. Dodajte ga u tiganj i kuvajte dok se ne zgusne. Skuvajte testeninu i ubacite je u tiganj sa paradajzom i dodajte peršun i sveže narendan sir. Služite odmah.

Savet: Ako ne možete da nađete pekorino sir, dobro će vam doći svaki tvrdi ovčiji sir.

Špageti sa tunjevinom

Sastojci za četiri osobe:

350 g paste po želji

160 g tunjevine iz konzerve

1 čen belog luka

1 ljuta papričica

300 g čeri paradajza

maslinovo ulje

svež bosiljak

so

biber

Način pripreme:

Dobro ocedite tunjevinu od ulja, zgnječite beli luk i presecite paradajz na polovine. U međuvremenu skuvajte testeninu i propržite beli luk, ljute papričice, paradajz i polovinu bosiljka. Kad su špagete skoro gotove, ocedite ih i dodajte u tiganj zajedno s tunom. Dobro promešajte i poslužite sa svežim bosiljkom.

Špageti sa slaninom i sirom

Sastojci za četiri osobe:

400 g debljih špageta

200 g slanine

maslinovo ulje

100 g pekorino sira

biber

Način pripreme:

Isecite slaninu na komadiće i propržite ih na malo ulja. Skuvajte špagete i ocedite ih, pa ih dodajte proprženoj slanini u tiganju. Umešajte sir i malo vode u kojoj se testenina kuvala. Začinite biberom.

U originalnom receptu koriste se sušeni svinjski obrazi guanciale, ali pošto ih je teško naći, preporučujemo da ih zamenite slaninom. Isto važi i za sledeći recept.

Špageti u sosu od paradajza, vina, ljutih papričica i slanine

Sastojci za četiri osobe:

100 g slanine

100 g pekorino sira

maslinovo ulje

malo belog vina

400 g konzerviranih paradajza

ljuta papričica

so

Način pripreme:

Isecite slaninu (ili sušene svinjske obraze, ako ih imate) na male komade i propržite u tiganju na ulju zajedno sa celom ljutom papričicom. Pred kraj dodajte malo vina. Izvadite slaninu iz tiganja i držite je na toplom mestu. U međuvremenu skuvajte špagete i ocedite ih. Isecite oguljene sveže ili konzervirane paradajze i dodajte u tiganj, posolite i krčkajte dok tečnost ne ispari. Izvadite ljutu papričicu i vratite slaninu u tiganj. Stavite oceđenu testeninu i preko narendajte sir.

Špageti karbonara

Sastojci za četiri osobe:

400 g špageta

4 jaja

100 g slanine

100 g narendanog pekorina

biber

maslinovo ulje

Način pripreme:

Skuvajte špagete u posoljenoj vodi. Nasecite slaninu na male komade i kratko je propržite u tiganju sa malo ulja. Izmutite jaja koja su neko vreme stajala na sobnoj temperaturi zajedno sa biberom i pekorinom. Procedite testeninu zadržavajući jednu šoljicu vode u kojoj se kuvala. Stavite špageti u tiganj, dobro promešajte, a zatim sve sastojke stavite u činiju i nastavite da mešate po potrebi dodajući vodu u kojoj se kuvala testenina. Odmah poslužite zajedno sa još bibera i narendanog sira.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stil.kurir.rs