Sladak kupus bez mesa je odličan izbor za obrok onim danima kada pazite šta jedete, odnosno ukoliko želite da izgubite kilograme. Dakle, za sve prilike i svačiji ukus!
Sastojci:
1 glavica kupusa
1 veća glavica crnog luka
2-3 struka mladog luka (ili 1 struk praziluka)
1 veća šargarepa
50 ml ulja
2 šolje vode
200 ml paradajz soka
1 paradajz
so
biber
začini po ukusu (origano, peršun, bosiljak, majčina dušica, lovor, beli luk..)
Pripreme:
Što se tiče kupusa, možete odabrati neku glavicu srednje veličine. Ostali sastojci nisu striktno vezani za količinu kupusa, pa tako možete iskoristiti manju ili veću glavicu, u zavisnosti od toga šta imate. Tako jelo može biti malo ređe ili gušće, a ja volim obe varijante.
Kupus dobro operite hladnom vodom, zatim iseckajte na odgovarajuće komade. U principu, što ga sitnije iseckate, on će se brže ukuvati. Možete da ga iseckate na kockice ili da izrendate.
Crni i mladi luk iseckajte na sitno, u ovom slučaju je zaista bolje što sitnije jer će otpustiti više soka i kupus će biti ukusniji. Iseckan luk dinstajte na ulju, par minuta, tako da fino omekne. U međuvremenu pripremite šargarepu, pa je ubacite negde na pola dinstanja.
Sada je vreme da ubacite pripremljen kupus, zatim 2 šoljice vode. Promešajte, pa ostavite da se sve zajedno krčka na umerenoj temperaturi. Tokom kuvanja uvek dolivajte vode tako da kupus bude prekriven, odnosno da ogrizne. Nemojte dodavati previše, već koliko da prekrije kupus.
Kada kupus fino omekne, dodajte paradajz pire i jedan seckani paradajz. Možete iskoristiti i paradajz pelat, prema tome šta vam je dostupno, nema razlike uopšte. Dodajte sada i začine, pa dobro promešajte i ostavite da se kupus krčka još par minuta.
Ako ipak želite ručak sa mesom: Slatki kupus možete pripremiti i sa mesom, samo je potrebno da meso po izboru prodinstate sa lukom, i kuvate istim postupkom. Najčešće se stavlja suvo meso. Za zdraviju varijantu birajte piletinu ili ćuretinu, a takođe možete dodati i ribu. Ako želite kompletniji obrok, možete dodati još dosta povrća, poput kukuruza, tikvice, patlidžana, paprike, graška i slično.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus