Stari recept u novom ruhu koji će vas oduševiti.
Dimenzije tepsije: najveća koju imate uz rernu (sem ako vam šporet nije širi od 60cm, a i to može da se desi)
Količina za: 4 gladne osobe
Sastojci:
oko 800 g pilećeg filea
1,5 kg očišćenog krompira (belog ili žutog)
2 čaše kisele pavlake (po 180 g)
oko 5 punih kašika ajvara
100 g trapista, edamera ili slično
1 jaje
so, sveže mleveni biber
malo ulja
Priprema:
Očistite i operite krompir, trebaće vam oko 1,5 kg tako očišćenog. Ako budete imali viška – napravićete npr. flutice. Krompir ostavite u hladnoj vodi dok pripremite meso, da ne pocrni.
Pileći file operite pod hladnom vodom, skinite što se skinuti treba (tipa sitne masnoće i ako još nešto štrči). Isecite file na šnicle. Secite ih tako da ne budu pretanke ni previše debele, oko 0,5 cm.
Zatim, nakon što ste ih isekli, pripremite dasku, kuhinjsku krpu, 2 kese za zamrzivač, čekić za lupanje mesa. Stavite krpu na radnu ploču, na nju dasku (da ne pravite previše buke), onda jednu kesu, pa parče mesa, pa drugu kesu). Sada blago izlupajte meso, uhvatite obe kese i okrenite meso (na taj način ga ni ne vadite iz kesa, ne iscepate prilikom lupanja, ne uprljate sve okolo…) pa ga blago izlupajte i sa druge strane. Ne jako – ne pravite palačinku!
Svaku šniclu, čim je izlupate, posolite sa obe strane. Slažite ih u tanjir. Uključite rernu da se ugreje na 200°C.
Nakon pripremljenog krompira i šnicli, namažite tepsiju od rerne uljem. Ne treba da pliva u ulju, samo da je dno premazano. Krompir secite na tanke kolutove, oko 3 mm debljine, kako bi vam se mogao lepo skuvati – ispeći u rerni. Složite 2 reda krompira, sa time da prvi red krompira posolite.
Svaku šniclu premažite sa jedne strane ajvarom, pa tu stranu šnicle sa ajvarom okrenite prema dole, na krompir. Tako uradite sa svim šniclama. Sada sve šnicle odozgo premažite kiselom pavlakom (potrošite jednu čašu ili malo manje) i pobiberite. Narendajte sir preko kisele pavlake. Na sir naslažite još dva reda tanko sečenog krompira.
Umutite jednu čašu kisele pavlake sa jajetom (ako vam je preostalo od prve čaše, spojite sa ovom). Prelijte preko krompira. Tepsiju prekrijte alufolijom. Stavite musaku da se peče oko 1 sat tako poklopljena. Nakon tog vremena skinite foliju, proverite viljuškom da li upada u krompir, ako da – uključite rernu da jače peče odozgo (ako imate tu opciju) i tako još malo, 10-15 minuta, zapecite dok ne porumeni.
Izvadite musaku, ostavite je 15-tak minuta da odmori, tako ćete je lepše vaditi u tanjire. Musaku poslužite toplu, uz još malo ajvara ili kisele pavlake. Prijatno i uživajte!
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem