Sveti Nikola spada u posnu krsnu slavu jer zahvata božićni post koji traje 40 dana. Ritual i ceremonija su identični i kada se slavi uz posnu ili mrsnu hranu. Slavski kolač se priprema identično, služi se uz žito i vino.

Priprema salate i predjela je idealna prilika da domaćica osveži svoj uobičajeni slavski jelovnik. Dobro je da pored standardnih jela iznenadite vaše goste i sa nečim novim.

Zato je pravo vreme da dobro razmislite šta će se od hrane naći na vašoj slavskoj trpezi, pa smo tim povodom izdvojili za vas nekoliko predloga za ukusna jela.

Pljeskavice od krompira i sira

Sastojci:

600 g belog krompira

200 g posnog gauda sira

malo soli

biber

peršun

kašika brašna

ulje za prženje

po želji 2 pomorandže

Priprema:

Krompir oprati, očistiti i krupno izrendati. Dodati izrendan sir, kašiku brašna, seckani peršun, sir i biber, sve dobro izmešati, pa od ove mase kašikom vaditi pomalo, spuštati na zagrejano ulje i spljoštiti odozgo da liči na pljeskavicu. Poređati na tacnu za sluzenje i po zelji okolo staviti kolutove pomorandže.

Salata sa pasuljem

Sastojci:

2 zelene salate

glavica crvenog luka

veća šolja skuvanog pasulja

so

biber

sirće

ulje

Priprema:

Oprati i malo usitniti listove zelene salate, dodati kuvan pasulj i crveni luk isečen na kolutove, pa sve preliti mešavinom sirćeta, ulja, soli i bibera i izmesati.

Pita sa pečurkama

Sastojci:

500 g kora za pitu

400 g šampinjona

2 glavice crnog luka

100 g posnog sira gauda

so

biber

peršunov list

prašak za pecivo

Priprema:

Oprane, iseckane šampinjone propržiti sa seckanim crnim lukom, začiniti solju, biberom i peršunom. Skinuti sa šporeta i dodati izrendani sir. Po tri kore poprskati mešavinom vrele vode sa praškom za pecivo i uljem. Filovati ovim nadevom, uvijati i poređati u pleh za pečenje. U rerni zagrejenoj na 200°C ispeći.

Najbolji posni meni za Svetog Nikolu (RECEPTI)
Foto: Shutterstock shutterstock_280667906

Punjeni paradajz

Sastojci:

10 paradajza

karfiol

beli luk

mirođija

suvi biljni začin

zelena salata za dekoraciju

Priprema:

Paradajz oprati i odsecite im vrhove kao kapice, izdubite ih i poklopite da se malo ocede. Obarite karfiol u slanoj vodi, izgnjecite ga i začinite sa belim lukom, mirođijom, suvim biljnim začinom i napunite paradajz vise nego sto je udubljenje, preko stavite kapicu od odsečenog vrha i servirajte na listovima salate.

Potaz od povrća

Sastojci:

veza zeleni za supu

osrednji koren celera

2-3 veća krompira

glavica crnog luka

šoljica pirinča

3-4 lista kelja

malo ulja

so

biber

začin od povrća

Priprema:

Na malo ulja propržiti crni luk, zatim dodati očišćenu i iseckanu zelen, celer i krompir. Naliti vodom i kuvatai 20 minuta, potom umešati iseckane listove kelja, pirinač i začine po ukusu i kuvati sve dok ne omekša. Sve propasirati da se dobije gusta glatka čorba-potaž.

Prebranac

Sastojci:

1 kg pasulja tetovca

1/2 kg crnog luka

crvena slatka paprika

ulje

Priprema:

Očišćen i opran pasulj staviti da se kuva, kad je skuvan ocediti ga i ostaviti da se malo prohladi. Luk očistiti i iseći, propržiti ga na ulju i dodati crvenu slatku papriku, posoliti i pobiberiti po ukusu i moze se dodati i paradajz po zelji. U zasebnoj posudi ređati red pasulja, red luka, naliti sa vodom u kojoj je kuvan pasulj, da se samo pokrije. Staviti u rernu i peći ga.

Najbolji posni meni za Svetog Nikolu (RECEPTI)
Foto: Shutterstock shutterstock_1176743137

Paprike punjene pasuljom

Sastojci:

12 babura

250 g pasulja tetovca

veza zeleni

5 glavica crnog luka

2 čena belog luka

slatka crvena paprika

peršun

so

ulje

Priprema:

Pasulj natopiti, pa kuvati i prvu vodu baciti. U drugu vodu dodati seckanu zelen i 2 glavice crnog luka, da se kuvaju sa pasuljem. Na ulju propržiti 3 glavice crnog luka, dodati slatku crvenu papriku, umesan pasulj i peršunov list. Posoliti, pa ovim nadevom puniti paprike i ređati ih u podmazanu vatrostalnu posudu. Naliti vodom u kojoj se pasulj kuvao i preko svake paprike preliti sa malo ulja. Staviti u zagrejanu rernu i peći.

Riblje pečenje u vinu

Sastojci:

300 g šarana

300 g kečige

300 g somovine

šolja ulja

šolja i po belog vina

ljuta papričica

so

biber

lorber

peršun

Priprema:

Očistiti ribu i iseći na komade i propržiti na ulju. Stavite ribu u vatrostalnu posudu. Naliti uljem, vinom i sa malo vruće vode. Dodati so, biber, lorber, seckani peršun i naseckanu ljutu papričicu. Poklopiti posudu folijom, pa staviti u rernu i peci oko 30 minuta. Skinitu foliju i nastaviti sa pečenjem dok riba ne porumeni.

Pečeni harmonika krompir

Sastojci:

krompir

prešun

1/2 kesice mlevenog bibera

glavica belog luka

Priprema:

Krompir oljuštiti i do pola izrezati na režnjeve. U teflonsku tepsiju podmazanu voskom poređati krompir, sa zarezima na gore. Posebno iseckati peršuna, biber i beli luk. Ovom masom puniti zareze krompira. Peći na jakoj vatri dok krompir ne porumeni, a zarezi se otvore kao harmonika. Služiti vruće uz salatu po zelji.

Posna torta

Sastojci:

250 g mlevenih oraha

250 g šećera

250 ml belog vina

kašičica cimeta

kašičica sode bikarbone

250 g brašna

bademovo ulje

listići badema za dekoraciju

Priprema:

Pažljivo podmazati kalup bademovim uljem i posuti brašnom. Umutiti navedene sastojke i masu izručiti u kalup. Peći u rerni oko 25 minuta na 220°C. Kada torta bude gotova izvaditi je i ohladiti, pa preliti sa glazurom od 250 g šećera u prahu i soka od jednog limuna. Na kraju tortu ukrasiti sa listićima badema i ukrasima od posnog marcipana.

Najbolji posni meni za Svetog Nikolu (RECEPTI)
Profimedia/Shutterstock najbolji-posni-meni-za-svetog-nikolu-recepti

Knedle sa šljivama

Sastojci:

1 kg krompira

300 g brašna

malo ulja

malo soli

1 kg šljiva

prezle za prženje

ulje

šećer za posipanje knedli

vanilin šećer

Priprema:

Skuvati u posoljenoj vodi krompir u ljusci koji je predhodno dobro opran. Kada je skuvan očistiti od ljuske, prohladiti i ispasirati. U to dodati malo ulja, 300 g brašna sa malo praška za pecivo i zamesiti knedle. Staviti po jednu šljivu u malo testa, uvaljati u knedle, kuvati u slanoj vodi, zatim ih izvadite i przite na prezlama i ulju. Kada su gotove posuti ih sa šećerom i vanilinim šećerom.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs