Sveti Nikola spada u posnu krsnu slavu jer zahvata božićni post koji traje 40 dana. Ritual i ceremonija su identični i kada se slavi uz posnu ili mrsnu hranu. Slavski kolač se priprema identično, služi se uz žito i vino.
Priprema salate i predjela je idealna prilika da domaćica osveži svoj uobičajeni slavski jelovnik. Dobro je da pored standardnih jela iznenadite vaše goste i sa nečim novim.
Zato je pravo vreme da dobro razmislite šta će se od hrane naći na vašoj slavskoj trpezi, pa smo tim povodom izdvojili za vas nekoliko predloga za ukusna jela.
Pljeskavice od krompira i sira
Sastojci:
600 g belog krompira
200 g posnog gauda sira
malo soli
biber
peršun
kašika brašna
ulje za prženje
po želji 2 pomorandže
Priprema:
Krompir oprati, očistiti i krupno izrendati. Dodati izrendan sir, kašiku brašna, seckani peršun, sir i biber, sve dobro izmešati, pa od ove mase kašikom vaditi pomalo, spuštati na zagrejano ulje i spljoštiti odozgo da liči na pljeskavicu. Poređati na tacnu za sluzenje i po zelji okolo staviti kolutove pomorandže.
Salata sa pasuljem
Sastojci:
2 zelene salate
glavica crvenog luka
veća šolja skuvanog pasulja
so
biber
sirće
ulje
Priprema:
Oprati i malo usitniti listove zelene salate, dodati kuvan pasulj i crveni luk isečen na kolutove, pa sve preliti mešavinom sirćeta, ulja, soli i bibera i izmesati.
Pita sa pečurkama
Sastojci:
500 g kora za pitu
400 g šampinjona
2 glavice crnog luka
100 g posnog sira gauda
so
biber
peršunov list
prašak za pecivo
Priprema:
Oprane, iseckane šampinjone propržiti sa seckanim crnim lukom, začiniti solju, biberom i peršunom. Skinuti sa šporeta i dodati izrendani sir. Po tri kore poprskati mešavinom vrele vode sa praškom za pecivo i uljem. Filovati ovim nadevom, uvijati i poređati u pleh za pečenje. U rerni zagrejenoj na 200°C ispeći.
Punjeni paradajz
Sastojci:
10 paradajza
karfiol
beli luk
mirođija
suvi biljni začin
zelena salata za dekoraciju
Priprema:
Paradajz oprati i odsecite im vrhove kao kapice, izdubite ih i poklopite da se malo ocede. Obarite karfiol u slanoj vodi, izgnjecite ga i začinite sa belim lukom, mirođijom, suvim biljnim začinom i napunite paradajz vise nego sto je udubljenje, preko stavite kapicu od odsečenog vrha i servirajte na listovima salate.
Potaz od povrća
Sastojci:
veza zeleni za supu
osrednji koren celera
2-3 veća krompira
glavica crnog luka
šoljica pirinča
3-4 lista kelja
malo ulja
so
biber
začin od povrća
Priprema:
Na malo ulja propržiti crni luk, zatim dodati očišćenu i iseckanu zelen, celer i krompir. Naliti vodom i kuvatai 20 minuta, potom umešati iseckane listove kelja, pirinač i začine po ukusu i kuvati sve dok ne omekša. Sve propasirati da se dobije gusta glatka čorba-potaž.
Prebranac
Sastojci:
1 kg pasulja tetovca
1/2 kg crnog luka
crvena slatka paprika
ulje
Priprema:
Očišćen i opran pasulj staviti da se kuva, kad je skuvan ocediti ga i ostaviti da se malo prohladi. Luk očistiti i iseći, propržiti ga na ulju i dodati crvenu slatku papriku, posoliti i pobiberiti po ukusu i moze se dodati i paradajz po zelji. U zasebnoj posudi ređati red pasulja, red luka, naliti sa vodom u kojoj je kuvan pasulj, da se samo pokrije. Staviti u rernu i peći ga.
Paprike punjene pasuljom
Sastojci:
12 babura
250 g pasulja tetovca
veza zeleni
5 glavica crnog luka
2 čena belog luka
slatka crvena paprika
peršun
so
ulje
Priprema:
Pasulj natopiti, pa kuvati i prvu vodu baciti. U drugu vodu dodati seckanu zelen i 2 glavice crnog luka, da se kuvaju sa pasuljem. Na ulju propržiti 3 glavice crnog luka, dodati slatku crvenu papriku, umesan pasulj i peršunov list. Posoliti, pa ovim nadevom puniti paprike i ređati ih u podmazanu vatrostalnu posudu. Naliti vodom u kojoj se pasulj kuvao i preko svake paprike preliti sa malo ulja. Staviti u zagrejanu rernu i peći.
Riblje pečenje u vinu
Sastojci:
300 g šarana
300 g kečige
300 g somovine
šolja ulja
šolja i po belog vina
ljuta papričica
so
biber
lorber
peršun
Priprema:
Očistiti ribu i iseći na komade i propržiti na ulju. Stavite ribu u vatrostalnu posudu. Naliti uljem, vinom i sa malo vruće vode. Dodati so, biber, lorber, seckani peršun i naseckanu ljutu papričicu. Poklopiti posudu folijom, pa staviti u rernu i peci oko 30 minuta. Skinitu foliju i nastaviti sa pečenjem dok riba ne porumeni.
Pečeni harmonika krompir
Sastojci:
krompir
prešun
1/2 kesice mlevenog bibera
glavica belog luka
Priprema:
Krompir oljuštiti i do pola izrezati na režnjeve. U teflonsku tepsiju podmazanu voskom poređati krompir, sa zarezima na gore. Posebno iseckati peršuna, biber i beli luk. Ovom masom puniti zareze krompira. Peći na jakoj vatri dok krompir ne porumeni, a zarezi se otvore kao harmonika. Služiti vruće uz salatu po zelji.
Posna torta
Sastojci:
250 g mlevenih oraha
250 g šećera
250 ml belog vina
kašičica cimeta
kašičica sode bikarbone
250 g brašna
bademovo ulje
listići badema za dekoraciju
Priprema:
Pažljivo podmazati kalup bademovim uljem i posuti brašnom. Umutiti navedene sastojke i masu izručiti u kalup. Peći u rerni oko 25 minuta na 220°C. Kada torta bude gotova izvaditi je i ohladiti, pa preliti sa glazurom od 250 g šećera u prahu i soka od jednog limuna. Na kraju tortu ukrasiti sa listićima badema i ukrasima od posnog marcipana.
Knedle sa šljivama
Sastojci:
1 kg krompira
300 g brašna
malo ulja
malo soli
1 kg šljiva
prezle za prženje
ulje
šećer za posipanje knedli
vanilin šećer
Priprema:
Skuvati u posoljenoj vodi krompir u ljusci koji je predhodno dobro opran. Kada je skuvan očistiti od ljuske, prohladiti i ispasirati. U to dodati malo ulja, 300 g brašna sa malo praška za pecivo i zamesiti knedle. Staviti po jednu šljivu u malo testa, uvaljati u knedle, kuvati u slanoj vodi, zatim ih izvadite i przite na prezlama i ulju. Kada su gotove posuti ih sa šećerom i vanilinim šećerom.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno